Stereotaksik biyopsi sonuçlarının klinik ve histopatolojik analizi
  1. Tez No: 757175
  2. Yazar: EMİR JUBRAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TANJU UCAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Stereotaktik biyopsi, beyin, histopatolojik analiz, Stereotactic biopsy, brain, histopathological analysis
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Çalışmamızda; 2014-2022 tarihleri arasında Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniği'nde uygulanan stereotaktik biyopsi sonuçlarının klinik ve histopatoljik analizi yapıldı. Stereotaktik biyopsinin, beyin tümör ve lezyonlarında histopatolojik tanı koyma ve buna bağlı olarak tedavi protokolu oluşturmada etkin bir yeri olduğu, bulgularla ve istatistiksel verilerle ortaya koyuldu. Preoperatif tanılarla postoperatif tanılar karşılaştırılarak tutarlılık oranlarına bakıldı. Çalışmada MR uyumlu Leksell marka frame kullanıldı. Kliniğimizde 142 hastaya 143 biyopsi işlemi uygulandı. Postoperatif 7 hastada komplikasyon yaşandı. Cerrahiye bağlı 2 hastada komplikasyon izlendi. Kaybedilen 4 hastanın mortalite nedenleri, cerrahiden bağımsızdı. Hastaların %8,4'inde patolojik tanı, anlamlı bulunamadı. Anlamlı tanı koyma oranı; %91,6 olarak geldi. Yüksek tanı değeri ve düşük morbidite ve mortalite oranları ile stereotaktik biyopsi işlemi, serebral parankime minimal invaziv etkisi olan, güvenilir ve tartışılmaz değerde bir nöroşirürji tekniğidir.
Özet (Çeviri)
In our study; Clinical and histopathological analyzes of stereotactic biopsy results carried out in Akdeniz University Hospital Neurosurgery Clinic between 2014-2022 were reviewed. Findings and statistical data showed that stereotactic biopsy has an effective role in histopathological diagnosis of brain tumors and lesions and accordingly in creating a treatment protocol. Consistency rates were evaluated by comparing preoperative diagnoses with postoperative diagnoses. In this study, MR compatible Leksell frame was used. In our clinic, 143 biopsy procedures were performed on 142 patients. Postoperative complications occurred in 7 patients. Complications were observed in 2 patients due to surgery. 4 patients died, not related with our surgical procedures. in 8.4% of the patients pathological diagnosis was not performed. Correct diagnosis rate is 91.6% in our group. Because of its high diagnostic value and low morbidity and mortality rates, stereotactic biopsy is a reliable and indisputable neurosurgical technique which used worldwide.