Development of a quality assurance system for highways in Turkey
Türkiye'de karayolları için bir kalite güvencesi sisteminin oluşturulması
- Tez No: 75733
- Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN İNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kalite, Kalite Yönetimi, Kalite Güvencesi, Kalite Kontrol, Kalite Standartları, Şartnameler. VI, Quality, Quality Management, Quality Assurance, Quality Control, Quality Standards, Specifications. IV
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
öz TÜRKİYE'DE KARAYOLLARI İÇİN BİR KALİTE GÜVENCESİ SİSTEMİNİN OLUŞTURULMASI Özmen, Dilruba Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Ayhan İnal Yardımcı Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Talat Birgönül Kasım, 1998, 132 sayfa Etkili ve iyi işleyen bir yol ağına olan ihtiyaç artan nüfus ve ulaşım talebine bağlı olarak her geçen gün daha gerekli hale gelmektedir. Dolayısıyla da yol yapımında kaliteye ulaşabilmeye her zamankinden daha fazla önem verilmelidir. Türkiye'de öteden beri kalite anlayışı bir şekilde varolagelmiş olup, kalite güvencesi bazı yönleriyle uygulanmaktadır: müteahhitlerin onaylanması, malzemelerin kontrolü, teknik standartlar, yol işleri için standart ihale şartnameleri, Karayolları Genel Müdürlüğü 'nün bir yayını olan 'Yollar Fenni Şartnamesi', işleri yürütmek için pratik yöntemler, ve deney metodları. Bunların çoğu karayolu işi ile uğraşan firmaların kalitesistemleri ile ilgili işlemlerinde yararlanabileceği temel dokümanlar olarak kabul edilebilir. Ne var ki, bunlar kalite güvencesi sistemleri olarak tanımlanamazlar ve kimi yönlerden eksik ve sorunludurlar. Ayrıca, tüm bunlar; pratikte ne sahada ne de büroda tam olarak uygulanmamaktadırlar. Bu tezin amacı; karayolu yapımında, tasarımdan başlayıp yapım ve daha sonraki bakıma dek olan aşamaları kapsayan kalite güvencesinin ana hatlarını, amaç ve yararlarını ortaya koymak, bununla birlikte Türkiye'de Karayolları Genel Müdürlüğü'nün, proje ve yapım müteahhitlerinin kaliteye dair mevcut uygulamalarını, karşılaşılan sorunları, işleyişe ilişkin eksiklikleri belirlemek, birçok ülkede yaygın olarak kullanılan 'Kalite Yönetimi Sistemleri' çerçevesinde, ülkemiz şartlan ve olanaklarıyla uyumlu bir kalite güvencesi anlayışı sunmaktır. Bir Kalite Güvence Sistemi kurmak pahalıdır. Acaba ülkemiz bu konuya kaynak ayıracak kadar zengin mi? Kalite Güvence Sistemini on yılı aşkın bir süredir kullanmakta olan ülkeler bu sistemin sunduğu avantajlardan yararlanmaktadırlar. Örneğin, bakım ve onanma olan ihtiyaçtaki azalma, uzun servis ömrü bu avantajlardan sadece birkaçıdır. Buna ek olarak, herşey uygun bir şekilde planlanmış olduğundan daha etkili bir biçimde gerçekleştirilebilir; örneğin, malzeme alımı, uygun ekipmanın sağlanması, ve sorumlulukların konuyu bilen kişilere verilmesi gibi. Kalite Güvence Sistemi ile, birarada çalışabilme imkanı ve karşılıklı güven artmaktadır. Firmalar, kullandıkları malzemelerin ve yaptıkları işin sözleşme şartlarına uymasına daha fazla özen göstermektedirler. Tüm bunlardan ötürü,“Türkiye bir Kalite Güvenci Sistemi kuracak kadar zengin mi?”sorusunun cevabının“evet”olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF A QUALITY ASSURANCE SYSTEM FOR HIGHWAYS IN TURKEY Özmen, Dilruba M.Sc., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ayhan İnal Co-Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Talat Birgönül November 1998, 132 pages The need for an efficient highway network becomes more essential everyday with increasing population and demand for transportation. Consequently achieving quality in highway works should be given greater emphasis than ever before. In Turkey, quality is of concern and certain aspects of quality assurance have been usual practice for quite a long time: the approval of contractors, an inspection system for materials, technical standards, standard tender specifications for highway works, 'Technical Specifications' by General Directorate of Highways, rules of good practice for carrying out works and test methods. Many of these can be considered as iiinormative documents which are being referred in procedures of quality systems of highway firms. However, they cannot be described as quality assurance systems. Besides, they have some insufficiencies and problems. Also, they are not being fully met in practice; in the construction site or elsewhere. The aim of this thesis is to state main features, objectives and benefits of quality assurance in highways from design stage to the stage of construction including maintenance works, along with studying the effectiveness and weaknesses of adopted current quality assurance procedures in General Directorate of Highways and in private firms in Turkey, and proposing a new, suitable quality assurance framework. Setting up a Quality Assurance System (QAS) requires money. Is Turkey that rich ? Countries that have been using QAS for over a decade benefit from the advantages associated with that system. For example, reduction in the frequency of rehabilitation and maintenance, longer service life can be listed to mention a few. Furthermore, all sorts of matters are implemented more efficiently because they have been properly prepared, such as the supply of materials, availability of the proper equipment and other resources, and making the right individuals responsible for specific tasks. A partnership approach and a greater degree of mutual confidence develops with the introduction of QAS. Firms pay more attention to the business of ensuring that their materials and work meet the contract requirements. Therefore, the answer of question“is Turkey that rich”is“YES”.
Benzer Tezler
- Development of a quality assurance system for bone densitometer (DXA)
Kemik densitometre cihazı için bir kalite güvence sisteminin geliştirilmesi
MURAT SÜRÜCÜ
Yüksek Lisans
İngilizce
2002
Tıbbi BiyolojiBoğaziçi ÜniversitesiBiyomedikal Bilimler ve Mühendislik Ana Bilim Dalı
PROF. DR. YEKTA ÜLGEN
- Küçük ölçekli bir kimya sanayi işletmesinde kalite güvence sisteminin incelenmesi ve değerlendirilmesi
The examination and evolution of a quality assurance system from a small-scale chemical industry plant
ZEKİ YÖRÜR
Yüksek Lisans
Türkçe
1997
Mühendislik Bilimleriİstanbul Teknik Üniversitesiİşletme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. SEMRA DURMUŞOĞLU
- Yeni gemi inşaatında kalite güvence modeli olarak ISO 9001
Başlık çevirisi yok
SEMA GÜÇER
Yüksek Lisans
Türkçe
1998
Gemi Mühendisliğiİstanbul Teknik ÜniversitesiGemi İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. OSMAN AZMİ ÖZSOYSAL
- Altı sigma metodolojisi ve türkiye orman ürünleri endüstrisinde uygulanabilirliği
Six sigma methodology and its applicability in turkish forest products industry
EMEL ÖZTÜRK
Doktora
Türkçe
2014
Ağaç İşleriİstanbul ÜniversitesiOrman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. KÜÇÜK HÜSEYİN KOÇ