Atom tropping atomic absorption spectrometry using slotted quartz tube
Yarıklı kuvars tüpü kullanımı ile atom tuzaklı atomik absorbsiyon spektrometrisi
- Tez No: 75732
- Danışmanlar: PROF. DR. O. YAVUZ ATAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Atom Tuzağı, Yarıklı Kuvars Tüp, Alev Değiştirme, Organik Çözücü Atomlaştırması, Girişim, Katı Faz, Gaz Fazı, Kadmiyum, Kurşun, İndiyum vi, Atom trap, Slotted Quartz Tube, Flame Alteration, Organic Solvent Atomization, Interference, Solid phase, Gas phase, Cadmium, Lead, Indium 3«.0 IV
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
ÖZ YARIKLI KUVARS TÜP KULLANIMI İLE ATOM TUZAKLI ATOMİK ABSORPSİYON SPEKTROMETRİSİ Karadeniz, Deniz Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. O. Yavuz Ataman Haziran 1998, 93 Sayfa Atom tuzakları Alevli Atomik Absorpsiyon Spektrometrisinin duyarlılığını arttırmak için kullanılır. Bu çalışmada, yeni önerilen bir atom tuzağı olan yarıklı kuvars tüp koşullan Cd, Pb ve In tayini için optimize edildi. Atomlaşmayı sağlamak için Alev Değiştirme ve Organik Çözücü Atomlaştırması olmak üzere iki farklı teknik kullanıldı. Organik çözücü olarak metilizobütil keton (MIBK) seçildi. Alevli AAS ile karşılaştırıldığında, 2.0 dakika toplama süresi ve 6.0 mL/dakika emiş hızı için, Organik Çözücü Atomlaştırması Tekniği Pb, Cd ve in için sırasıyla 90, 137, 181 kat duyarlılık artışı sağladı. Aynı koşullar için Alev Değiştirme Tekniği kullanılarak Pb, Cd ve in için duyarlılıkta 99, 99 ve 179 kat artış elde edildi. Alev Değiştirme ve Organik ÇözücüAtomlaştırması teknikleri için kapsamlı bir girişim çalışması yapıldı. Na+, K+, Ca2+, Mg2+, PO43“, SO42”, CO32“ ve NO3”iyonlarının Cd, Pb ve in ile katı fazda ve / veya gaz fazında yaptıkları girişim incelendi. Uygulama için Ankara Mamak'ta bulunan katı atık boşaltım bölgesinden toplanan kirli su örnekleri analiz edildi; Grafit Fırınlı AAS kullanılarak elde edilen sonuçlarla uyum içerisinde olan sonuçlar bulundu. Sistemin doğruluğu QCS-19 Spektrometrik Standart Çözeltisi ile kontrol edildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ATOM TRAPPING ATOMIC ABSORPTION SPECTROMETRY USING SLOTTED QUARTZ TUBE Karadeniz, Deniz M.S., Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. O. Yavuz Ataman June 1998, 93 Pages Atom traps are used for improving the sensitivity of Flame Atomic Absorption Spectrometry. In this study conditions were optimized for Cd, Pb and In determination with a newly introduced atom trap, slotted quartz tube. Two different techniques, Flame Alteration and Organic Solvent Atomization, were used to effect atomization. Methylisobutyl ketone (MBBK) was chosen as the organic solvent. Compared to Flame AAS, for 2.0 minutes collection time and 6.0 mL / min. suction rate, Organic Solvent Atomization Technique provided 90, 137, and 181 times greater sensitivity for Pb, Cd, and In, respectively. Using Flame Alteration Technique enhancement factors of 99, 99, and 179 were obtained for Cd, Pb, and In for the same conditions. An extensive interference study was done for both Flame Alteration and Organic Solvent Atomization Techniques. Solid phase and / or gas phase interferences inof the ions Na+, K+, Ca2+, Mg2+, PO43“, SO42”, C032“, and NO3”on Cd, Pb, and In were investigated. As an application polluted water samples collected from a solid waste disposal area at Mamak, Ankara were analyzed; the results found were in good agreement with those obtained with ETA-AAS. The accuracy of the system was checked with QCS-19 Spectrometric Standard Solution. _j -. ^..1» ;. - f" * f-.i *% '.4 ^ H3 f&