Wavelength routing algorithms far optical networks
Optik ağlarda yönlendirme algoritmaları
- Tez No: 75734
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMİH BİLGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: dalga boyu yönlendirmesi, yayınla ve seç, dalga boyu paylaşımlı çoklama. vı
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZ OPTİK AĞLARDA YÖNLENDİRME ALGORİTMALARI GÖKIŞDC, Demeter Yüksek Lisans, Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Semih Bilgen Eylül 1998, 76 sayfa Bu tezde, tamamıyla optik ağlar için geliştirilmiş veri yönlendirme algoritmaları incelenmiş ve karşılaştırılmıştır. Değerlendirme yapmak amacıyla, stokastik simulasyona dayalı bir araç geliştirilmiştir. Değişik sayıdaki yönlendirici eleman ve onlara bağlı uç elemanlardan oluşan farklı topolojilere sahip ağların simulasyonu için kullanılabilen bu aracın yapılışı anlatılmıştır. Bu araç optik bilgisayar ağlan üzerine geliştirilmiş yönlendirme algoritmalarının karşılaştırılması için kullanılmıştır.“Yayınla ve seç”grubundaki protokollere örnek olarak Rainbow 1 incelenmiştir. Dalga boyuna göre yönlendirme yapan ağlar içinse,“least congested path, least congested path with direct link priority, shortest path, cheapest path, random path, k shortest path”olmak üzere 6 değişik algoritma incelenmiştir. Bu algoritmaların kilitlenme olasılığı ve iş çıkarma performansları değerlendirilmiştir. Yayınla ve seç prensibiyle çalışan ağlarda mesaj gönderme hızına bağlı olarak değişen dinamik bir zamanaşımı değerinin kullanılmasının uygun olduğu görülmüştür. Dalga boyuna göre veri yönlendirmesi yapan ağlarda, dalga boyu değiştiricilerinin, dalga boyu açısından süreklilik gösteren yollara öncelik verilmesi durumunda konuşma talebinin reddedilmesi olasılığını düşürdüğü aksi takdirde yükselttiği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT WAVELENGTH ROUTING ALGORITHMS FOR OPTICAL NETWORKS GÖKIŞDC, Demeter M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Semih Bilgen September 1998, 76 pages In this thesis, some of the solution algorithms are compared to gain insight to the routing problem in all-optical networks. An evaluation tool based on stochastic simulation was developed with for this purpose. Implementation of this evaluation tool which supports various topologies with various number of routing nodes and end nodes is briefly explained. This implementation is used as a basis for observing and comparing the efficiency of the solution algorithms for wavelength routing networks. Rainbow 1 is studied as an example of“Broadcast and Select”network protocols. Various routing algorithms are considered for wavelength routing networks. These are: least congested path, least congested path with direct link priority, shortest path, cheapest path, random path, and k shortest path.. Evaluations of their performances are made in terms of throughput and blocking probability.It is observed that the performance of Broadcast and Select networks can be improved by introducing a dynamic timeout duration depending on the arrival rate. For the wavelength routing networks, it is seen that the wavelength converters decrease the blocking probability if they are used in a way that maximizes the use of wavelength continuous paths in the network. Otherwise they introduce instability to the network. Keywords : wavelength routing, broadcast and select, wavelength division multiplexing IV