Kedilerde üst üriner sistem hastalıklarının değerlendirilmesinde doppler ultrasonografinin kullanılması
Usage of doppler ultrasonography in the evaluation of upper urinary system diseases in cats
- Tez No: 757364
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ KUMANDAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: kedi, doppler, renal rezistif indeks, cat, doppler, renal resistive index
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Doppler ultrasonografi ile böbrek hastalığından şüphelenilen kedi ve köpeklerde olası böbrek hastalıklarının teşhisine yönelik çeşitli çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmada, farklı cins kedilerde böbrek hastalıklarının erken tanısında Doppler ultrasonografi ve Renkli Doppler'in kullanılabilirliğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu yöntem, erken tanı için böbrek hastalığı olan hayvanların ayırt edilebilirliğini veya farklılıklarını belirlemek için kullanıldı. Çalışmamızda bu amaçla üriner sistem rahatsızlığı olduğu belirlenen 10 adet kedi ve sağlıklı olduğu tespit edilen 11 adet kedinin her iki böbreği ultrasonografik olarak incelenerek Doppler yardımıyla RPI (Renal Pulsative index) ve RRI (Renal Resistive index) değerleri belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmaya alınan hayvanlar sakin mizaçlı oldukları için sedasyona gerek kalmadan muayeneler yapıldı. Klinik muayenelerinin ardından kan alınarak tam kan ve kan biyokimyasına bakılmıştır. Daha sonra ultrasonografik olarak böbrekler değerlendirilmiştir. Çalışmada Doppler sonrası elde edilen veriler kayıt altına alınarak hastalık ilişkisi kurulmaya çalışılmıştır. Çalışmaya alınan 21 kediden 11 tanesi sağlıklı, 10 tanesinin hasta olduğu belirlendi. Sağlıklı kedilerde, sağ böbrek (0.54 ± 0.12) ve sol böbrek (0.56 ± 0.08) arasında RI (ortalama ± SD) açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu. Sağlıklı hayvanlarda, RRI (ortalama ± SD) sağ böbrek (0.49 ± 0.23) ve sol böbrek (0.52 ± 0.07) arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı. Sol böbrek için, RI, kronik böbrek hastalığı (0.73 ± 0.12) ve akut böbrek hasarı (0.72 ± 0.08) (P = 0.0008) olan hayvanlarda önemli ölçüde daha yüksekti. Kan biyokimya değerleri karşılaştırıldığında ise özellikle Kreatinin, BUN, ve BUN/CRE değerlerinin gruplar arasında anlamlı şekilde değişiklik gösterdiği belirlenmiştir. Her iki grupta da böbrekteki RI değeri üzerinde yaş veya cinsiyetin anlamlı bir etkisinin olmadığı gözlendi. Sonuç olarak böbrek hastalığı veya hasarı olan pet hayvanlarda RI değerleri değişkenlik gösterdiğinden taramalarda saptanan erken değişikliklerin klinik olarak belirlenmesi ve akut böbrek yetmezliklerinde erken teşhis için faydalı olacağı kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Various studies are carried out for the diagnosis of possible kidney diseases in cats and dogs with suspected kidney disease by Doppler ultrasonography. This study aimed to determine the usability of Doppler ultrasonography and Color Doppler in the early diagnosis of kidney diseases in cats of different breeds. This method was used to determine the distinguishability or differences of animals with kidney disease for early diagnosis. For this purpose, in our study, both kidneys of 10 cats determined to have urinary system disorders and 11 cats determined to be healthy were examined ultrasonographical and RPI (Renal Pulsative index) and RRI (Renal Resistive index) values were tried to be determined with the help of Doppler. Since the animals included in the study had a calm temperament, examinations were performed without the need for sedation. After the clinical examination, blood was drawn and whole blood and blood biochemistry were examined. Then, the kidneys were evaluated ultrasonographical. In the study, the data obtained after Doppler was recorded and a disease relationship was tried to be established. It was determined that 11 of the 21 cats included in the study were healthy and 10 of them were sick. In healthy cats, there was no statistically significant difference in RI (mean ± SD) between the right kidney (0.54 ± 0.12) and the left kidney (0.56 ± 0.08). In healthy animals, no statistically significant difference was found between the RRI (mean ± SD) right kidney (0.49 ± 0.23) and left kidney (0.52 ± 0.07). For the left kidney, the RI was significantly higher in animals with chronic kidney disease (0.73 ± 0.12) and acute kidney injury (0.72 ± 0.08) (P = 0.0008). When blood biochemistry values were compared, it was determined that especially creatinine, BUN, and BUN/CRE values differed significantly between the groups. It was observed that there was no significant effect of age or gender on the RI value in the kidney in both groups. As a result, since RI values vary in pet animals with kidney disease or damage, it was concluded that it would be useful for the clinical determination of early changes detected in scans and for early diagnosis of acute kidney failure.