Sakarya ili Karasu ilçesinde Kızılcık (Cornus mas L.) seleksiyonu
Cornelian cherry (Cornus mas L.) selection in the Karasu distirct of Sakarya province
  1. Tez No: 757403
  2. Yazar: AHMET KANTEMİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN UZUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kızılcık, Cornus mas L, Seleksiyon, Sakarya, Karasu
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
SAKARYA İLİ KARASU İLÇESİ KIZILCIK (Cornus mas L.) SELEKSİYONU Ahmet KANTEMİZ Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Ağustos 2022 Danışman: Prof. Dr. Aydın UZUN ÖZET Sert çekirdekli bir meyve türü olan kızılcık, ülkemizin özellikle dağlık ve ormanlık alanlarda uygun iklime sahip vadi içlerinde sahil bölgelerinde yaygın olarak bulunmaktadır. Bu çalışmada, Sakarya ili Karasu ilçesinde 2020-2021 yılları arasında doğal olarak yetişen kızılcık (Cornus mas L.) popülasyonu içerisinde seleksiyonla üstün özelliklere sahip olanların belirlenmesi amaçlanmıştır. Genotiplerin seçiminde Tartılı Derecelendirme Metodu kullanılmıştır. İlk yıl 35 genotip, ikinci yıl 16 genotip üzerinde değerlendirme yapılmıştır. İncelenen genotiplerde iki yılın ortalama rakamlarına göre; meyve ağırlığı 1.11-4,28g, meyve eni 12,51-15,92 mm, meyve boyu 13.75-24.21mm, çekirdek boyu 9.54-17.76 mm, çekirdek eni 4,62-7,03 mm, çekirdek ağırlığı 0.16-1.04 g, meyve eti/çekirdek oranı 2.64-10.16, suda çözünebilir kuru madde oranı (SÇKM) %14-31 ve titre edilebilir asit değeri %1.07-4.92 arasında belirlenmiştir. Çalışma sonucunda bölgedeki kızılcık popülasyonlarında önemli düzeyde varyasyonlar olduğu belirlenmiştir. Bu çeşitliliğin korunması ve değerlendirilmesi önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
CORNELIAN CHERRY (Cornus mas L.) SELECTION IN THE KARASU DISTIRCT OF SAKARYA PROVINCE Ahmet KANTEMİZ Erciyes University, Graduate School of Natural and Applied Sciences Master Thesis August 2022 Supervisor: Prof. Dr. Aydın UZUN ABSTRACT This study between 2020-2021 year, The Karasu distirct of Sakarya naturally grown cornelian cherry (Cornus mas L.) was carried out with the aim of determining with superior quality in the selection study to be carried in the population. Weighted Ranking Method was used to evaluate the genotypes. In the first year, 35 genotypes were evaluated and in the second year, 16 genotypes were evaluated. Obtained results were between 1.11-4.28 g for fruit weight, 12.51-15.92 mm for fruit width, 13.75-24.21 mm for fruit length, 9.54-17.76 mm for stone length, 4.62-7.03 mm for stone width, 0.16-1.04 g for stone weight, 2.64-10.16 for fruit flesh/seed ratio, %14-31 total souble solids (SÇKM) and %1.07-4.92 titratable acidity. As a result of the study, it has been determined that there are significant variations in the cornelian cherry populations. Conservation and evaluation of this diversity is essential. Keywords; Cornelian cherry, Cornus mas L., Selection, Sakarya, Karasu