Comparison of two different sources of wind data for wawe prediction in the Black Sea
Karadeniz'de dalga tahmininde kullanılan iki farklı rüzgar verisinin karşılaştırılması
  1. Tez No: 75746
  2. Yazar: ŞÜKRÜ EMRAH ARIKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL ÖZHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sinoptik harita, ECMWF, Karadeniz, Rüzgar, Rüzgar Dalgası, Dalga Tahmini, Dalga İklimi, Rüzgar Modeli. vı, Synoptic Map, ECMWF, Black Sea, Wind, Wind Waves, Wave Prediction, Wave Climate, Wind Model. IV
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 265
Özet
oz KARADENİZ'DE DALGA TAHMİNİNDE KULLANILAN M FARKLI RÜZGAR VERİSİNİN KARŞDLAŞTTRILMASI ARKAN, Şükrü Emrah Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Erdal Özhan Ortak Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Saleh Abdalla Eylül 1998, 227 sayfa İki farklı kaynaktan alman rüzgar verisi ve buna ilişkin Karadeniz'deki dalga tahminleri karşılaştırılmıştır. Seçilen fırtınaların sinoptik haritalarının sayısallaştırılmasıyla elde edilen rüzgar alanları ile Avrupa Orta dereceli Hava Tahmin Merkezi'nin (ECMWF) T213 meteoroloji modelinin analiz sonuçlan kullanılmıştır. Her fırtınanın kıyı istasyonlarınca kaydedilen en yüksek rüzgar hızı ile baskın yönü, ECMWF rüzgar alanlanndaki sözkonusu değerlerle karşılaştırılmıştır. Her iki kaynaktan elde edilen rüzgar hız ve yönleri, her iki veri gurubunun çakıştığı dönemler için karşılaştırılmıştır. İki veri arasındaki uyumu incelemek amacıyla lineer regresyon ve korelasyon analizleri kullanılmıştır. Ayrıca yardımcı bir çalışma olarak, sinoptik haritalardan elde edilen rüzgar hızlan, Karadeniz kıyısındaki bazı istasyonların saatlik rüzgar kayıtlan ile karşılaştırılmıştır. Rüzgar alanlarını kullanarak dalga tahmini yapmak için üçüncü nesil dalga modeli, WAM kullanılmıştır. Her iki kaynaktan elde edilen belirgindalga yüksekliği, ortalama dalga periyodu ve ortalama dalga yönü seçilen kıyı istasyonlarında karşılaştırılmış ve regresyon ve korelasyon analizleri yapılmıştır. Her iki kaynaktan elde edilen dalga tahminleri, Hopa ve Sinop'taki şamandıra ölçümleri ile de karşılaştırılmıştır. Ayrıca uydu ölçüm verileri de mevcut dönemler için karşılaştırma işleminde kullanılmıştır. Farklılıkların muhtemel nedenleri araştırılmış ve tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPARISON OF TWO DIFFERENT SOURCES OF WIND DATA FOR WAVE PREDICTION IN THE BLACK SEA ARKAN, Şükrü Emrah M.Sc, Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Erdal özhan Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Saleh Abdalla September, 1998, 227 pages Wind data from two different sources and the corresponding wave predictions over the Black Sea are compared. Wind fields obtained from the digitization of the synoptic maps for selected storms and the analysis wind fields produced by the operational meteorological model T213 of the European Center of Medium Range Weather Forecast (ECMWF) are the two wind sources. The maximum wind speeds and the dominant direction of each storm recorded at the coastal meteorological stations are compared with their counterparts taken from ECMWF wind fields. The wind speeds and directions of both wind sources during the periods of overlap two data sets are compared. Linear regression and correlation analysis are used to investigate the agreement between both sources. Moreover, as a subsidiary work, the wind data derived from synoptic maps are compared with the records of hourly wind speeds and directions of some meteorological stations along the Black Sea coast of Turkey. inThe third generation wave model, WAM was used to compute the wave fields corresponding the wind fields of both sources. Significant wave height, mean wave period and mean wave direction obtained from both sources are compared for the selected coastal stations and the regression and correlation analysis are performed. Wave predictions from both wind sources are also compared with the measurements of the waverider buoys deployed at Hopa and Sinop whenever this type of data is available. Satellite scatterometer data are also included in the comparison when available. The possible reasons for the discrepancies are investigated and discussed..