Ortaokul öğrencilerinin harmanlanmış öğrenme ortamında proje hazırlık süreçlerinin incelenmesi: Bir eylem araştırması
Examination of the preparation process of the project competition in the blended learning order of secondary school students: An action research
- Tez No: 757508
- Danışmanlar: PROF. DR. TUFAN ADIGÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Proje Tabanlı Öğrenme, Harmanlanmış Öğrenme, Proje Yarışmaları, Eğitim Teknolojisi, Project Based Learning, Blended Learning, Project Competitions, Educational Technology
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Uzaktan eğitim uygulamalarının gelişmesiyle birlikte, yüz yüze ve çevrim içi eğitimin sınırlılıklarını en aza indirmek amacıyla her iki sunum yolunun birlikte kullanıldığı harmanlanmış öğrenme ortamlarına yönelik araştırmalar yaygınlaşmıştır. Harmanlanmış ortamların kullanıldığı alanlardan biri proje tabanlı öğrenme uygulamalarıdır. Proje hazırlık süreçlerinde harmanlanmış öğrenme ortamlarının kullanımının öğrencilerin proje hazırlama becerilerine olumlu katkı sağladığı belirtilmektedir. Bu araştırmada ortaokul öğrencilerinin harmanlanmış ortamında proje yarışması hazırlık süreci incelenmiştir. Çalışma 2021-2022 Eğitim-Öğretim yılında İstanbul Beylikdüzü ilçesinde bulunan bir özel okulda 7. sınıf seviyesinde öğrenim gören beş öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma bir eylem araştırması şeklinde tasarlanmış ve süreç boyunca nitel ve nicel veriler toplanmıştır. Nitel veriler öğrenci günlüğü, araştırmacı günlüğü, araştırmacı gözlem formu ve öğrenci görüşme formu ile toplanmıştır. Nicel veriler ise öğrencilerin proje hazırlama becerilerinin durumunu belirlemek amacıyla çalışma öncesi ve sonrası uygulanan“Proje Tabanlı Sanal Öğrenme Yeterlikleri Ölçeği”ve çalışma sonunda uygulanan“TÜBİTAK Proje Değerlendirme Formları”ile toplanmıştır. Dokuz hafta süren araştırma sürecinin sonunda harmanlanmış ortamda proje çalışmalarının yürütülmesinin zaman kolaylığı ve mekân özgürlüğü sağladığı, öğrencilere kendi başına çalışma becerisi kazandırdığı, öğrencilerin içeriğe daha kolay ulaşıp içeriği manipüle ettiği, öğrencilerin birbirleri ve danışmanıyla etkileşimini güçlendirdiği, öğrencilerin proje hazırlama ve bilimsel süreç becerilerinde artış olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
With the development of distance education applications, research on blended learning environments in which both delivery methods are used together has become widespread in order to minimize the limitations of face-to-face and online education. One of the areas where blended environments are used is project-based learning environments. It is stated that the use of blended learning environments in the project preparation processes contributes positively to the project preparation skills of the students. In this research, middle school students' project competition preparation process in the blended environment was examined. The study was carried out with five seventh grade students in a private school in Istanbul Beylikdüzü in the 2021-2022 academic year. The research was designed as an action research and qualitative and quantitative data were collected throughout the process. Qualitative data were collected with student diary, researcher diary, researcher observation form and student interview form. Quantitative data were collected with the“Project Based Virtual Learning Competencies Scale”conducted before and after the study, and the“TÜBİTAK Project Evaluation Forms”administered at the end of the study in order to evaluate the students' project preparation skills. At the end of the nine-week implementation process, it has been observed that carrying out project studies in a blended environment provided time and space convenience, gave students the ability to work on their own, allowed students to access and manipulate the content more easily, strengthened the interaction of students with each other and their advisors, and made an increase in students' project preparation and scientific process skills.