Bathonea antik kenti mozaikleri
Mosaics of the ancient city of Bathonea
- Tez No: 757514
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞENGÜL AYDINGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Sanat Tarihi, Archeology, Art History
- Anahtar Kelimeler: Bathonea Antik Liman Yerleşmesi, Martyrion, Mozaik, Opus Sectile, Tessera, Bathonea Ancient Harbor Settlement, Martyrion, Mosaic, Opus Sectile, Tessera
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arkeoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
İstanbul Küçükçekmece Göl Havzası Firuzköy Yarımadası üzerinde bulunan ve tarihi Konstantinopolis kentinin hinterlandında yer alan ilk çağdaki adının“Bathonea”olduğu düşünülen Antik Liman Yerleşmesinde, 2009 yılı Bakanlar Kurulu kararı ile kazılara başlanılmıştır. Bathonea Antik Liman Yerleşmesinde arkeolojik kazı çalışmalarının başlangıcından itibaren sürdürülen çalışmalarda, MÖ 4. yüzyıl ile MS 11. yüzyıllar arasına tarihlenen mimari kalıntılar ortaya çıkarılmaktadır. Bu yapılar arasında kazının 8. Alanında sur-duvar sistemiyle çevrili bazilikal planlı dini yapı ile bu yapının güneyinde 30-40 m mesafede mozaik düzenlemelerin de içinde olduğu sekizgen planlı martyrion olarak tanımlanabilecek bir yapının kompleks bir birim oluşturacak şekilde yer aldığı anlaşılmıştır. Sekizgen planlı yapıdaki kazılarda, Opus Sectile tekniği ile yapılmış geometrik zemin döşeme ortaya çıkarılmıştır. Bunun yanında yapının molozları arasında ele geçen bol miktarda renkli ve altın tessera parçalarının ise yapının duvarlarında veya kubbesinde yer alan bezemelere ait olduğu düşünülmektedir. Erken Hristiyanlık dönemiyle birlikte bazilikal kiliseler ile martyrionların bir kompleks oluşturacak şekilde bir arada inşa edildikleri görülmektedir. Bathonea Antik Liman Yerleşmesindeki kompleks yapı grubunun da bu geleneği devam ettirdiği görülmektedir. MS 4. yüzyılda inşasına başlanan mozaikli yapının, MS 11. yüzyılda yaşanan bir deprem sonucu temeline kadar yıkılarak kullanılmaz hale geldiği anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Excavations were started with the decision of the Council of Ministers in 2009 in the Ancient Harbor Settlement, which is thought to be called“Bathonea”in the ancient times, located on the Firuzköy Peninsula of the Istanbul Küçükçekmece Lake Basin and located in the hinterland of the historical city of Constantinople. Architectural remains dating from the 4th century BC to the 11th century AD have been unearthed in the studies carried out since the beginning of the archaeological excavations at the Bathonea Ancient Harbor Settlement. Among these structures, it was understood that there was a basilica planned religious building surrounded by the city-wall system in Area 8 of the excavation and an octagonal planned martyrion with mosaic arrangements at a distance of 30-40 m to the south of this structure, forming a complex unit. In the excavations in the octagonal planned structure, geometric flooring made with the Opus Sectile technique was unearthed. In addition, the abundant colored and golden tesserae fragments found among the rubble of the building are thought to belong to the decorations on the walls or dome of the building. It is seen that with the early Christian period, basilica churches and martyrions were built together to form a complex. It is seen that the complex building group in Bathonea Ancient Harbor Settlement continues this tradition. It is understood that the mosaic structure, which was started to be built in the 4th century AD, became unusable after being demolished to its foundation as a result of an earthquake in the 11th century AD.