Tip 2 diyabetli bireylerin omega 3 tüketim durumunun kan lipidleri üzerine etkisi
The effect of omega-3 consumption status of people with TYPE 2 diabetes on blood lipid values
  1. Tez No: 757577
  2. Yazar: KÜBRA MAY DOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEYDA OKUDU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Tip 2 Diyabet, Omega 3, Kan Lipidleri, Type 2 Diabetes, Omega 3, Blood Lipid
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Tip 2 diabetes mellitus (T2DM) dünyada ve ülkemizde giderek artan prevelansıyla dikkat çeken, zamanla artan insülin direnci ve insülin salınımında yetersizlik ile kendini gösteren kronik ilerleyici bir hastalıktır. Tip 2 diyabetli bireylerin kan lipidlerinde bozulma sık görülen bir durumdur. Bu çalışma Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Diyet Polikliniği'ne başvuran farklı eğitim düzeylerindeki 18 yaş ve üzeri Tip 2 diyabet tanısı almış, statin grubu (lipit düşürücü) ilaç kullanmayan gönüllü bireyler üzerinde yapılmıştır. Tüm bireylere demografik özellikleri, beslenme alışkanlıkları ve besin tüketim sıklıklarını içeren anket yüzyüze görüşme yöntemiyle uygulanmıştır. Bireylerin tükettiği besinlerle aldıkları omega 3 miktarı hesaplanmış, katılımcılar omega seviyesi yetersiz ve omega seviyesi yeterli olarak 2 gruba ayrılmıştır. Bu çalışma tip 2 diyabetli bireylerin omega 3 tüketim düzeylerinin kan lipidleri (Total-K, HDL-K, LDL-K, Trigliserid) ve HbA1c üzerine olan etkilerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada bireylerin kan bulguları retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Çalışmaya 100 kişi (59 kadın, 41 erkek) dahil edilmiştir. Elde edilen veriler SPSS 27.0 programı yardımıyla değerlendirilmiştir.Çalışmada bireylerin kan lipid seviyeleri ortalama değerleri Total Kolesterol 200,0±50.2mg/dL, LDL kolesterol 130,8±37,8 mg/dL HDL kolesterol 52,7±17,6mg/dL, Trigliserid 156,2±101,8mg/dL bulunmuştur. HbA1c ortalaması ise 7,7±1,6 bulunmuştur. Omega 3 tüketim seviyesi yüksek olan bireylerin HbA1c ve trigliserit değeri daha düşük, HDL-K değeri ise daha yüksek bulunmuştur (p < 0.05). Total-K ve LDL-K değeri ise Omega 3 tüketim seviyesi yeterli olan ve yetersiz olan gruplar arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır(p>0.05). Ayırıca Omega 3 tüketim seviyesi yüksek olan bireylerin beden kitle endeksi (BKİ) değeri daha düşük bulunmuştur (p < 0.05). Sonuç olarak, omega 3 tüketim miktarının artması ile diyabetik bireylerde kan lipid profili ve HbA1c değeri olumlu yönde etkilenmiştir.
Özet (Çeviri)
Type 2 diabetes mellitus (T2DM) that that results from insulin resistance and insufficieny in insulin secretion is a chronic, metabolic, disorder in which prevalence has been in creasing steadily all over the world and our country. Deterioration of blood lipids is often observed among T2DM patients. This study was conducted on participated type 2 diabetes patients, overaged 18 with various educational bacgrounds, and not using statin group (lipid-lowering) medications at Cerrahpaşa Medical Faculty Hospital Diet Polyclinic, A questionnaire including demographic characteristics, nutritional habits and food consumption frequencies was applied to all participants by face-to-face interview method. Theamount of omega 3 that individuals consume with food and supplements was calculated, and the participants were divided into 2 groups as patients with insufficient omega 3 intakes and sufficient omega intakes.This study was conducted to assess the impact of the level of Omega-3 consumptionon blood lipid profile (Total-K, HDL-K, LDL-K, Triglyceride) and Hba1c levels among type 2 diabetes patients .In this study, the blood values of 100 patients (59 women, 41 men) retrospectively reviewed. All the analyses were performed using SPSS 27.0 program. The mean values of blood lipid levels of participants Total cholesterol 200.0±50.2 mg/dL, LDL cholesterol 130.8±37.8 mg/dLHDL cholesterol 52.7±17.6 mg/dL, Triglyceride 156.2±101, 8 mg/dLwerefound. The mean of HbA1c was 7.7±1.6. participants with sufficient omega 3 consumptionlevels had insufficient HbA1c and triglyceride values, and higher HDL-K values (p < 0.05). Total-K and LDL-K values were not statistically significantly different between the groups with high and low Omega 3 consumption levels (p>0.05). In addition, the body massindex (BMI) values of participants with high Omega 3 consumption levels were found to be lower. (p < 0.05). As a result, the study has showed that in creased amount of omega 3 consumption has had positive impact on blood lipid profile and HbA1c values of diabetic study participants.