Nebevî öğretide uyarma metodu
Warning method in prophetic teaching
  1. Tez No: 757610
  2. Yazar: ESMA NUR BİÇER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLYAS CANİKLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hz. Peygamber, Nebevî, Öğreti, İnzâr, Metod, Prophet, Prophetic, Doctrine, İnzar, Method
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
İçinde bulunulan çağın mevcut getirilerinin de etkisiyle duğrular ile yanlışların birbirine karıştığı ve hatta doğru olanın yerini yanlışların almış olduğu bilinen bir gerçekliktir. Bu karmaşıklık dinî ve ahlâkî açıdan hem insanımıza hem topluma büyük zararlar vermektedir. Bunun neticesinde ortaya çıkan durum uyarılmaya ve uyarıya duyulan ihtiyaç olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak günümüz insanının içerisinde bulunduğu hâl ele alındığında uyarma konusunda oldukça hassas davranılması gerektiği ise karşımıza çıkan bir başka durumdur. Tam da bu sebeple uyarıcı konumunda bulunan bireyin belirli metodlar çerçevesinde uyarma eylemini gerçekleştirmesi gerekmektedir. Hz. Peygamber‟in“nezîr/uyarıcı”olduğu, güzel bir üslupla içerisinde yaşadığı toplumun yanlışlarının yerine doğruları koyduğu ve yirmi üç yılda yeni bir toplum inşâ ettiği âşikardır. Onun izlediği yöntemler, kullandığı metodlar bugünün uyarıcı kişilikleri için birer numune niteliğindedir. Bu sebeple mevcut tez çalışmasında Hz. Peygamber tarafından kullanılmış olan uyarma metodları ele alınacaktır. Ve böylelikle günümüz uyarıcıları için bir yol haritası oluşturulmaya çalışılacaktır. Bu tez çalışması Hz. Peygamber‟in o günün şartları neticesinde geliştirmiş olduğu yöntemleri dikkat alınarak, bireyin hayatında inzârın ne ölçülerde ve hangi çerçevelerde yer alması gerektiğinin ortaya konulması adına önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
It is an event that the right and wrong are close to each other, even in the course of the current era, and even the right thing has taken the wrongs. This complexity causes great harm to our lives, both religious and moral. The state shown as a view is highlighted as needing alert and warning. However, it is necessary from a section on not preparing for you to prepare for the regulations in the relevant places. Exactly the methods used in the instructions in this section are required to perform the system warning action. It is obvious that the Prophet was a“nezir”, with a beautiful style, he replaced the wrongs of the society he lived in with the truth and built a new society in twenty-three years. The methods he followed and the methods he used are examples for today‟s stimulating personalities. For this reason, in the present thesis, The warning methods used by the Prophet will be discussed. And thus, a road map will be tried to be created for today‟s stimulants. This work Considering the methods developed by the Prophet as a result of the conditions of that day, it is important to reveal the extent and framework of the inzar in the life of the individual.