COVID-19 pandemisinde alınan önlemlerin cerrahi sonrası yara yeri enfeksiyonlarına etkisi
The effect of precautions taken in the COVID-19 pandemic on surgical site infections
- Tez No: 757652
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TOLGA KARACAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Yara yeri enfeksiyonu, COVID-19 pandemisi, Pfannenstiel insizyon, Surgical site infection, the pandemic of COVID-19, Pfannenstiel incision
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Amaç:Obstetrik ve jinekolojik açıdan Coronavirus hastalığı-2019(COVID-19) pandemisi öncesi ve pandemi dönemindeki cerrahi sonrası yara yeri enfeksiyonlarını karşılaştıran sınırlı çalışmalar vardır.Bu çalışmada amacımız cerrahi sonrası yara yeri enfeksiyonlarının COVID-19 pandemisi ile ilişkisini analiz etmek, yara yeri enfeksiyonlarında risk faktörlerini belirleyip bunlara yönelik önlemler almak, morbiditeyi ve mortaliteyi engellemek, yaşam kalitesini arttırarak bu alandaki sağlık giderlerini azaltmaktır. Gereç ve Yöntem:Bu çalışma için Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde, 01.03.2018-01.03.2022 yılları arasında cerrahi prosedür uygulanmış toplam 5064 vaka incelendi. Cerrahi sonrası 30 gün içinde yara yeri enfeksiyonu nedeniyle hospitalize edilmiş tüm hastalar bu çalışmaya dahil edildi. COVID-19 pandemisi öncesi cerrahi sonrası yara yeri enfeksiyonu gelişmiş 62 hastave pandemi sırasında cerrahi sonrası yara yeri enfeksiyonu gelişmiş 39 hasta tespit edildi. Hastaların demografik özellikleri, komorbid hastalık varlığı, sigara kullanım öyküsü, COVID-19 öyküsü,geçirilen cerrahi prosedür,antibiyotik profilaksisi, kültür sonuçları, debridman ve sekonder sütürasyon ihtiyacı gibi tüm veriler toplanarak analiz edildi. Bulgular:Kliniğimizde COVID-19 pandemisi öncesi 2864, sonrasında ise 2200 cerrahi prosedür uygulanmıştı. Pandemi öncesi 2864 vakanın 287'si jinekolojik ameliyatlar olup(%10), 2577'si(%90) sezaryenoperasyonu idi. Pandemi sırasında uygulanan 2200 cerrahi prosedürün 274'ü jinekolojik ameliyatlar olup (%12,5), 1926 (%87,5)sezaryen operasyonu idi. Cerrahi sonrası yara yeri enfeksiyonu pandemi öncesinde 62 hastada (%2,2) pandemi döneminde ise 39 hastada (%1,8) gelişti. Cerrahi sonrası yara yeri enfeksiyonu gelişen hastaların yaş ortalaması 33±10 yıl (17-74), body mass index (BMI) ortalamaları 34±7 idi. Tüm hastaların %67'sinin operasyon türü sezaryen, %96'sının insizyon şekli Pfannenstiel, %92'inin yara yeri enfeksiyonu yüzeyel idi. Hastaların %21'inde sigara kullanımı olup, %42'sinin daha önce operasyon geçirdiği ve %19'unda ek bir komorbidite olduğu görüldü. Sonuç:Pandemi zamanındaki yara yeri enfeksiyonları oranlarında pandemi öncesindeki yara yeri enfeksiyonları oranlarına göre azalma olsa da istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamamıştır. Çalışmamızda cerrahi sonrası yara yeri enfeksiyonlarını önlemede, pandemi öncesi ve pandemi döneminde benzer şekilde yeterli önlemler alındığı ve pandemi nedeniyle alınan ek önlemlerin yara yeri enfeksiyonunu önlemede anlamlı bir etkisi olmadığı sonucuna vardık.
Özet (Çeviri)
Aim:There are limited studies comparing surgical site infections before the Coronavirus disease-2019 (COVID-19)pandemic and during the pandemic period from an obstetric and gynecological perspective. We aim to analyze the relationship between surgical site infections and COVID-19 pandemic, to determine the risk factors for surgical site infections and to take precautions, to prevent morbidity and mortality, to increase the quality of life and to reduce health expenses. Materials and Methods: For this study, a total 5064 cases who underwent surgical procedures between 01.03.2018 and 01.03.2022 in Health Sciences University, Bağcılar Training and Research Hospital, Gynecology and Obstetrics Clinic were examined. Patients who hospitalized for surgical site infection within 30 days after surgery were included in this study. There were 62 patients with surgical site infection before the COVID-19 pandemic and 39 patients with surgical site infection during the pandemic. All data such as demographic characteristics of the patients, presence of comorbid disease, smoking history, history of COVID-19, previous surgical procedure, antibiotic prophylaxis, culture results, debridement and need for secondary suturing were collected and analyzed. Results: 2864 patients who were operated in our clinic before the COVID-19 pandemic and 2200 patients who were operated during the pandemic were screened. Of the 2864 cases screened before the pandemic, 287 (10%) were gynecological surgeries and 2577 (90%)cases were cesarean section. Of the 2200 cases screened during the pandemic, 274(12,5%) were gynecological surgeries and 1926(87,5%) were cesarean section.Surgical site infection developed 62 patients (2,2%) before pandemic and 39 patients (1,8%) during the pandemic period.The meanage of the patients was 33±10 years, with a minimum age of 17 and a maximum of 74 years. The mean BMI ( body mass index) of the patients was 33±7. 67% of the patients had a cesarean section, 96% had a Pfannenstiel incision, and 92% had a superficial surgical site infection. 21% of the patients were smokers, 42% had a previous operation and 19% had comorbidities. Conclusion:Although there was a decrease in the rate of surgical site infections at the time of the pandemic compared to the rates of surgical site infections before the pandemic, no statistically significant difference was found. In our study, we concluded that adequate precautions were taken to prevent surgical site infections, similarly before and during the pandemic, and that additional precautions taken due to the pandemic did not have a significant effect on preventing surgical site infection.