Romantik ilişkilerde öz yeterliliğin temas engelleri ve benlik saygısı ile ilişkisinde gestalt temas engellerinin aracı rolü
The meditation of gestatlt contact disturbances on the relationship between self-efficiency in romantic relationships and self-respect
- Tez No: 757651
- Danışmanlar: PROF. DR. RAZİYE BİLGE UZUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Romantizm, Romantik İlişki, Öz yeterlilik, Temas, Benlik Saygısı, Romance, romantic relationship, self-efficacy, contact disturbances, selfesteem
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu çalışmada bireylerin romantik ilişkilerde özyeterlilikleri ile benlik saygısı ve temas engelleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Çalışmanın verileri 263'ü kadın, 176'sı erkek 339 yetişkin bireyden toplanmıştır. Veri toplama aracı olarak Demografik Bilgi Formu'nun (DBF) yanı sıra, Romantik İlişkilerde Öz Yeterlilik Ölçeği (RİÖYÖ), Gestalt Temas Engelleri Ölçeği (GTEÖ) ve Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği (RBSÖ) kullanılmıştır. Değişken düzeylerinin katılımcıların cinsiyetlerine göre anlamlı bir şekilde farklılaşıp farklılaşmadığı t-testi ile romantik ilişki durumuna göre anlamlı bir şekilde farklılaşıp farklılaşmadığı Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ile analiz edilmiştir. Değişkenler arasındaki ilişki Pearson Korelasyon yöntemi ile analiz edilmiştir. Benlik saygısı ve temas engellerinin romantik ilişkilerde öz yeterlilik düzeyini yordayıcılığını incelemek amacıyla hiyearşik regresyon analizi uygulanmıştır. Benlik saygısının romantik ilişkilerde öz yeterlilik üzerindeki etkisinde temas engellerinin aracı rolü SPSS eklentisi olan PROCESS 6. model kullanılarak analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda, cinsiyet durumuna göre romantik ilişkilerde özyetkinlik ve temas sonrası puanlarının anlamlı farklılık gösterdiği bulunmuştur. Romantik ilişki durumuna göre romantik ilişkilerde özyetkinlik, benlik saygısı ve bağımlı temas puanlarının anlamlı farklılık gösterdiği bulunmuştur.Romantik ilişkilerde özyetkinlik ile benlik saygısı arasında pozitif yönlü ve anlamlı korelasyon tespit edilmiştir. Romantik ilişkilerde özyetkinlik ile Gestalt Temas Engelleri Ölçeği alt boyutları arasında temas, tam temas ve temas sonrası arasında negatif yönlü ve anlamlı korelasyon tespit edilmiştir. Benlik saygısı ile Gestalt temas engelleri alt boyutları arasında temas, tam temas, bağımlı temas arasında negatif yönlü ve anlamlı korelasyon tespit edilmiştir. Benlik saygısı ile Gestalt temas engelleri bağımlı temas alt boyutu pozitif yönlü, tam temas ve temas sonrası alt boyutları negatif yönlü olarak romantik ilişkilerde özyetkinlik puanlarını anlamlı düzeyde yordamaktadır. Benlik saygısı ile romantik ilişkilerde özyeterlilik puanları ilişkisinde Gestalt temas engelleri tam temas alt boyutlarının kısmi aracı rolü olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between individuals' self-efficacy in romantic relationships, self-esteem and contact barriers was examined. The data of the study were collected from 339 adult individuals, 263 women and 176 men. In addition to the Demographic Information Form (DIF), Self-Efficacy in Romantic Relationships Gestalt Contact Disturbances Scale and Rosenberg Self-Esteem Scale were used as data collection tools. Whether the levels of variables differed significantly according to the gender of the participants or not, and whether they differed significantly according to the romantic relationship status was analyzed with the t-test and One- Way Analysis of Variance (ANOVA). The relationship between the variables was analyzed with the Pearson Correlation method. A hierarchical regression analysis was applied to examine the predictors of self-esteem and contact disturbances for selfefficacy in romantic relationships. The mediating role of contact disturbances in the effect of self-esteem on self-efficacy in romantic relationships was analyzed using the PROCESS 6 model, an add-on to SPSS. As a result of the analysis, it was found that the self-efficacy and post-contact scores in romantic relationships differedsignificantly according to gender. It was found that self-efficacy, self-esteem and dependent contact scores in romantic relationships differed significantly according to romantic relationship status. A positive and significant correlation was found between self-efficacy and self-esteem in romantic relationships. A negative and significant correlation was found between self-efficacy in romantic relationships and the subdimensions of the Gestalt Contact Disturbances Scale, between contact, full contact and post-contact. A negative and significant correlation was found between selfesteem and Gestalt Contact Disturbances Scale sub-dimensions, contact, full contact, and dependent contact. Self-esteem and Gestalt Contact Disturbances Scale dependent contact sub-dimension positively predicted self-efficacy scores in romantic relationships, while full contact and post-contact sub-dimensions negatively predicted self-efficacy scores. It has been determined that Gestalt Contact Disturbances Scale contact and full contact sub-dimensions have a partial mediator role in the relationship between self-esteem and self-efficacy scores in romantic relationships.