Forced, coupled vibrations of beams
Kirişlerin zorlanmış, bağlaşık titreşimleri
- Tez No: 75770
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAVUZ YAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uçak Mühendisliği, Aircraft Engineering
- Anahtar Kelimeler: Titreşimler, Bağlaşık Titreşimler, Açık Kesitli Kirişler, Periodik Yapılar VI, Vibrations, Coupled Vibrations, Open-section Beams, Periodic Structures IV
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Havacılık Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
oz KİRİŞLERİN ZORLANMIŞ, BAĞLAŞIK TİTREŞİMLERİ Özdemir, Özlem Yüksek Lisans, Havacılık Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Yavuz Yaman Şubat 1998, 134 sayfa Bu çalışmada sonlu uzunluktaki, periodik, açık kesitli kirişlerin zorlanmış titreşimleri analitik bir yöntem ile incelenmiştir. Bu yöntem dalga yayınımı prensibine dayanmaktadır. Kiriş kesitlerinin kütle merkezleri ve kayma merkezleri çakışmadığından, eğilme ve burulma titreşimleri birarada oluşmaktadır. Bir adet simetri ekseni varsa, ikili bağlaşık titreşim meydana gelerek bir yöndeki eğilme ve burulma titreşimleri birarada oluşmaktadır. Böyle bir eksen yoksa, üçlü bağlaşık titreşim oluşur. Bu durumda birbirine dik iki yöndeki eğilme ve burulma titreşimleri birarada meydana gelmektedir. Bu çalışmada her iki durumda incelenmiştir.Kirişler Euler-Bernoulli kirişi olarak kabul edilmiş ve zorlama harmonik kuvvet olarak alınmıştır. Uçlarda ve ara desteklerde eğilme ve burulmayı önleyici yaylar konulmuştur. Kirişin bütün noktaları serbestçe dönebilmektedir. Sönüm kompleks direngenlik yoluyla katılmıştır. Ara destekli, ikili ve üçlü bağlaşık titreşim yapan kirişlerin çeşitli frekans eğrileri gösterilmiştir. Kesit buruşmasının etkileri incelenmiştir. Destek direngenlikleri ve onların tepke üzerindeki etkileri detaylı olarak araştırılmıştır. Geliştirilen yöntem serbest titreşim karakteristiklerini de bulabilmektedir. Bu özellik farklı biçim şekilleri çizilerek gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FORCED, COUPLED VIBRATIONS OF BEAMS Özdemir, Özlem M. S., Department of Aeronautical Engineering Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Yavuz Yaman February 1998, 134 pages An exact analytical model is presented for the forced vibration analysis of finite, periodic, open-section beams. The developed method is based on the wave propagation approach. Because, the center of gravity and the shear center of the beam cross-sections do not coincide; the flexural and torsional vibrations of the beams are coupled. If there exists an axial symmetry in cross-section, the flexural vibrations in one direction and the torsional vibrations are coupled. The resultant coupling is called the double- coupling. When there is no axial symmetry, the flexural vibrations in two mutually perpendicular directions and torsional vibrations are all coupled 111and this case is called the triple coupling. This study investigates the characteristics of both cases. The beams are assumed to be of type Euler-Bernoulli beam and the excitation is taken in the form of a point harmonic force. The ends and intermediate supports have springs which provide constraints to the flexural and torsional motions. Every point of the beam is free to rotate. Damping is included through the complex flexural rigidities. Various frequency response curves are presented for the doubly and triply-coupled vibrations of multi-bay beams. Effect of warping are investigated. Special attention is given to the support stiffnesses and their effects on the response are studied in detail. The developed method is also capable of handling free-vibration characteristics. This is demonstrated by plotting various mode shape graphs.