4981 numaralı Ayntâb Şer'iyye Sicili'nin transkripsiyonu ve değerlendirilmesi (h. 1187-1189 / m. 1773–1775 s.138-258)
Transcription and evaluation of Aintâb Court Records no 4981 (ah. 1187-1189 / ce. 1773–1775 p.138-258)
- Tez No: 757705
- Danışmanlar: PROF. DR. BİLGEHAN PAMUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Ayntâb, Mahkeme, Şer'iyye Sicili, Kadı
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 294
Özet
Osmanlı arşiv vesikaları içerisinde şer'iyye sicilleri içerdiği muhteva ve verdiği malumatlar açısından çok kıymetlidir. Şer'iyye sicillerine bakarak bir toplumun idari, sosyal ve iktisadi hayatı hakkında bilgi sahibi olmak mümkündür. İncelenen 4981 Numaralı Ayntâb Şer'iyye Sicili alım-satım, din değiştirme, evlenme, boşanma, nafaka, miras, asayiş, vb. toplumsal ilişkilerle alakalı düzenlemeleri içermesi dolayısıyla Osmanlı toplum yapısına ait izleri en küçük detaylarına kadar barındırmaktadır. Transkripsiyonu yapılan 4981 numaralı Ayntâb Şer'iyye Sicili defteri Hicri 1187 - 1189, Miladi 1773 – 1775 seneleri arasını ihtiva etmektedir. 138 ile 258 sayfaları arasında karşımıza 207 adet hüküm çıkmaktadır. Bu hükümler sadece davalardan oluşmamakta, halkın birbirleriyle ve devletle olan ilişkilerini içeren noterlik evraklarını da barındırmaktadır. Bu hükümlerin transkripsiyonu ile incelenen dönemdeki yerleşim birimleri, sosyal ve toplumsal yapılar, alınan vergiler, meslek grupları, kullanılan ölçü birimleri gibi bilgilere ulaşılabilmektedir. Kapsadığı seneler arasında sosyal, hukuki, ekonomik ve idari alanda önemli bilgiler içerse de yapılan çalışma kısıtlı bir zaman dilimini ihtiva ettiği için yapılan çalışmaları ve yapılacak çalışmaları destekleyici mahiyettedir.
Özet (Çeviri)
Among Ottoman archive documents, court records are very precious with regard to the content they include and cognisance they give. It is possible to have information about a society's administrative, social and financial life by looking its court records. Aintab court record no 4981 that has been examinded contain marks that belong to Ottoman society's structure down to the smallest details because of the fact that they include regulations related with social relationships such as marriage, divorce, alimony, heritage, etc. Aintab Court Record no 4981 registry which was transcribed contains between the years Hijri 1187, Gregorian 1773 – 1775. Between 138 and 258 pages we encounter 207 provisions. These provisions do not only comprise lawsuits but they also contain notarial documents that include the relationship of the society with one another and with the state. With these provisions' transcription, information in the investigated period can be reached such as; locations, social and communal structures, received taxes, occupational groups, unit of measurement that are used. Although among the years containing this study includes crucial information on social, legal, economical and governmental areas it has supportive quality towards the studies that have been conducted and the studies that will be conducted since this study involves a limited time period. KeyWords: Aintâb, Court, Court Records, Qadi