Yenidoğan hemşirelerinin preterm bebeklerde gelişen hipotermiyi önlemeye yönelik bilgi ve uygulamalarının belirlenmesi
Determination of the knowledge and practices of neonatal nurses aimed at preventing hypothermia developing in preterm infants
- Tez No: 757710
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDA ÇAĞLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Knowledge, Neonatal hypothermia, Preterm, Practice, Neonatal nursing
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Araştırma, 20 Kasım 2021 – 1 Mart 2022 tarihleri arasında Türkiye'de ki yenidoğan hemşirelerinin preterm bebeklerde gelişen hipotermiyi önlemeye yönelik bilgi ve uygulamalarının belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı tasarım tipinde gerçekleştirildi. Veriler“Google anket formu”aracılığı ile ulaşılan toplam 388 hemşireden elde edildi. Verilerin toplanmasında“Veri toplama formu”kullanıldı. Verilerin analizinde lisanslı“SPSS 22(Statistical Package for the Social Sciences-22.0) Programı”kullanıldı. Hemşirelerin tanıtıcı özellikleri ile bilgi ve uygulama durumlarının karşılaştırılmasında; ikili gruplar için“t testi”, ikiden fazla gruplar için“F testi”kullanıldı. Hemşirelerin preterm bebeklerde gelişen hipotermi konusundaki bilgi ve uygulama sorularına verdikleri yanıtlar incelendiğinde; bilgi başarı yüzdelerinin ortalama %53,69±18,11, uygulama başarı yüzdelerinin ise ortalama %55,97±13,72 olduğu saptandı. Eğitim düzeyi“yüksek lisans ve üzeri”olanların (%59,67 ±15,64), meslekte çalışma süresi“11 yıl ve üzeri”olanların (%59,71 ±14,45), yenidoğan ünitesinde çalışma süresi“6-10 yıl”olanların (%59,51±15,85), devlet hastanesinde çalışanların (%58,92±13,97), ekip lideri, yenidoğan eğitim hemşiresi gibi yönetici pozisyondaki hemşirelerin (%68,97±8,21), yenidoğan yoğun bakım hemşireliği sertifikası olanların (%63,08±12,76), daha önce bu konuda eğitim almış olanların (%56,21±13,76) başarı oranlarının,“istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu”ve hemşirelerin çoğunluğunun (%79,9; n=310) preterm bebeklerde gelişen hipotermiyi önlemeye yönelik eğitime ihtiyaçları olduklarını bildirdikleri belirlendi. Sonuç olarak; Türkiye'deki yenidoğan hemşirelerinin preterm bebeklerde gelişen hipotermiyi önlemeye yönelik bilgi ve uygulama durumlarının yeterli düzeyde olmadığı ve bu konuda eğitim ihtiyacı olduğu belirlendi. Anahtar Kelimeler; Bilgi, Neonatal hipotermi, Preterm, Uygulama, Yenidoğan hemşireliği.
Özet (Çeviri)
The research was carried out in a descriptive design type in order to determine the knowledge and practices of neonatal nurses in Turkey to prevent hypothermia developing in preterm infants between 20 November 2021 - 1 March 2022. The data were obtained from a total of 388 nurses reached via the“Google questionnaire”.“Data collection form”was used to collect data. Licensed“SPSS 22 (Statistical Package for the Social Sciences-22.0) Program”was used in the analysis of the data. In the comparison of the introductory characteristics of nurses and their knowledge and practice;“t-test”was used for paired groups and“F-test”was used for groups of more than two. When the responses of nurses to information and practice questions about hypothermia developing in preterm infants were examined, it was found that the percentages of information success were on average 53.69 ±18.11% and the percentages of practice success were on average 55.97 ±13.72%. The level of Education“graduate and above”ones (%59,67 ±15,64), working time in the profession“11 years and over”ones (%59,71 ±14,45), working in the neonatal unit time“6-10 years”those who (%59,51±15,85), in a government hospital employees (%58,92±13,97), team leader, nurse education, such as neonatal nurses in managerial positions (%68,97±8,21), those with neonatal intensive care nursing certification (%63,08±12,76), those who received training about this before (%56,21±13,76) success rates,“higher at a statistically significant level,”and the majority of the nurses (%79,9; n=310) it was determined that they reported that they needed training to prevent hypothermia developing in preterm infants. As a result, it was determined that neonatal nurses in Turkey did not have sufficient knowledge and practice to prevent hypothermia developing in preterm infants and they needed training on this subject.