Mâlikî hukukçu İbn Ferhûn'da Siyâset-i Şer'iyye nazariyesi
The concept of Islamic politics according to Maliki scholar Ibn Ferhun
- Tez No: 757807
- Danışmanlar: PROF. DR. SAFFET KÖSE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İbn Ferhûn, Nazariye, Siyâset-i şer'iyye, İstislâh, Tebsıratü'l-hükkâm, Tazir, Suç, Ceza, Hapis, Tazmin, Sedd-i zerâi, Ibn Ferhun, Islamic politics, Istislah, Tebsıratü'l-hükkâm, Tazir, Crime, Punishment, Imprisonment, Compensation, Sedd-i zerai
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
Bu tez, 14. yüzyılda yaşamış Mâlikî hukukçu İbn Ferhûn'un siyâset-i şer'iyye nazariyesi hakkındaki konumunu tespit etmek amacıyla hazırlanmıştır. Bu tespit yapılırken tezimize esas teşkil eden Tebsıratü'l-hükkâm fî usûli'l-akzıye ve menâhici'l-ahkâm adlı eser üzerinde örneklem metodu kullanılarak müellifin siyâset-i şer'iyye kavramını nasıl ele alıp değerlendirdiği ortaya konulmuştur. Bu bağlamda müellifin başlık düzenine bağlı kalınmış, müellifin iktibas yaptığı kaynakların ulaşılabilir olanlarına gidilerek müellifin değerlendirmelerindeki özgünlüğünün boyutu tespite çalışılmıştır. Bu amaç doğrultusunda çalışma bir giriş ile üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm, İbn Ferhûn dönemi siyasî ve sosyal yapı ile müellifin hayatı ve eserleri; ikinci bölüm, siyâset-i şer'iyyenin kavramsal çerçevesi içerisinde siyâset-i şer'iyyenin meşrûiyyeti, dayanakları, tezahürleri ve siyâset-i şer'iyye ekseninde oluşan kurumsal yapılar; üçüncü bölüm ise İbn Ferhûn'da siyâset-i şer'iyye nazariyesi başlığı altında siyasetin konumu, siyasetle hüküm yetkisi ve taraflar ile örnek hükümler bağlamında siyâset-i şer'iyye şeklindeki başlıklarından oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis has been prepared to determine the perspective of 14 century Maliki scholar Ibn Ferhun about the concept of Islamic politics. While making this determination, the author's work named as“Tebsıratü'l-hükkâm fî usûli'l-akzıye ve menâhici'l-ahkâm”, which also constituted the basis of this thesis, was used to reveal how the author handled and eveluated the concept of Islamic politics, by using sampling method. In this context, the author's order of titles was kept as original, and the extent of originality in the author's evaluation was tried to be determined by analyzing the accessible sources that the author has cited For this purpose, this study consisted three parts in addition to an introduction. The first part consist of the political and social structure of the period of Ibn Ferhun, his life and works; second part consist of the legitimacy, pillars, manifestations and institutional structures of the Islamic politics within the conceptual framework of the Islamic politics; and the third part consist of the role of Islamic politics, jurisdiction, and Islamic politics in the context of exemplary provisions, under the title of Ibn Ferhun's Islamic politics concept.