İbn Rüşd'ün 'Bidâyetül-Müctehid' adlı eserinde Aile Hukuku konularında Maliki Mezhebi dışındaki tercihleri
Preferences of Ibn Rushd in 'Bidayat al-Mujtahid' in Family Law issues outside the Maliki School
- Tez No: 779054
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NECMEDDİN GÜNEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İbn Rüşd, Bidâyetü'l-Müctehid, İbn Rüşd'ün Tercihleri, İslam Hukuku, Aile Hukuku, Fıkıh, Tercih, Mâliki Mezhebi, Ibn Rushd, Bidayatul-mujtahid, Ibn Rushd's Preferences, Islamic law, Family law, Jurisprudence, Malik madhab
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmada İbn Rüşd'ün Bidâyetü'l-müctehid ve nihâyetül'-muktesıd adlı eserinin aile hukuku bölümünde mezhebi olan Maliki mezhebinin görüşlerine muhalefet ettiği tercihleri ele alınmıştır. Fakihlerin görüşlerini delilleri ile birlikte aktarmak ve deliller arasında karşılaştırmalar yapıp İbn Rüşd'ün tercihini ifade etmek suretiyle karşılaştırmalı olarak çalışılmıştır. Çalışma, bir giriş, iki bölüm ve bir sonuçtan müteşekkildir. Giriş bölümünde, İbn Rüşd'ün hayatı, müslüman âlimler arasındaki yeri ve eserleri ele alınmıştır. Birinci bölümde nikâh ile alakalı konuları ele alıp İbn Rüşd'ün Maliki mezhebi dışındaki tercihlerine yer verilmiştir. İkinci bölümde talâk, li'ân ve îlâ gibi konular inceleyip, İbn Rüşd'ün Maliki mezhebine muhalefet ettiği hususlar ele alınmıştır. Sonuç bölümünde ise araştırma süresince ulaşılan en önemli sonuçlar aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study deals with the preferences of Imam Ibn Rushd that contradicts his Maliki school of thought in his book Bidayatul-Mujtahid in the chapters of family jurisprudence. It has been studied deliberately by mentioning the opinions of the jurists with their evidences and by making comparisons between the evidences and pointing Ibn Rushd's preference. The study consists of an introduction, two chapters and a conclusion. In the introduction part, Ibn Rushd's life, his position among Muslim scholars and his books are discussed. In the first chapter, the issues related to marriage are discussed and Ibn Rushd's preferences which he opposed the Maliki school of thought are included. In the second chapter, his preferences which he disagreed wıth his Maliki madhab in the topics of talak, li'an and 'ilâ are discussed. Lastly, in the conclusion part, the most important results achieved during the research are presented.