Afgan Ceza Hukukunda çocuğa karşı işlenen suçlar ve bunların İslâm hukuku açısından tahlili
Crimes against children in Afghan Criminal Law and their assessment in terms of Islamic law
- Tez No: 757813
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SALİH KUMAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
- Anahtar Kelimeler: Afgan Ceza Hukuku, İslâm Hukuku, Çocuk, Suç, Ceza, Afghan Criminal Law, Islamic Law, Child, Crime, Punishment
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Afgan ceza hukukunda çocuğa karşı işlenen suçların nasıl düzenlendiği, İslâm Hukukunda çocukların korunması için çocuklara karşı işlenen bu suçlara karşı nasıl tedbirlerin ele alındığı, Afgan ceza hukukunun İslâm Hukukuyla uyum sağlayıp sağlamadığının tespit edilmesi, incelenmesi gereken konulardandır. Afgan ceza hukukunda çocuğa karşı işlenen suçlar ve bunların İslâm Hukuku açısından tahlili konusunun değerlendirilmesi sonucunda Afgan ceza hukukunda toplumun temelini teşkil eden çocuğun haklarına özen gösterildiği, çocuğun haklarına yönelik işlenen ihmalkâr fiillerin suç kapsamında değerlendirildiği, bu fiiller için öngörülen cezaların uygulanmasıyla çocuğun haklarının ve menfaatinin korunmasının amaçlandığı görülmektedir. Uzun bir gelişim sürecine sahip olan Afgan ceza hukukunun esas kaynağını teşkil eden İslâm Hukuku, çocuğu himaye altına alarak ona karşı işlenen suçları azaltmak amacıyla koruyucu tedbirler düzenlemiştir. Afgan ceza hukukunda çocuğa karşı işlenen suçlar için belirlenmiş yaptırımların birçoğu Hanefî fürû literatürünün hükümleriyle uyum içindedir. Bu çalışma giriş bölümü dışında iki bölümden oluşmaktadır; birinci bölümde Afgan ceza hukukunun gelişimi ve genel yapısı hakkında bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde Afgan ceza hukukunda ceninin düşürtülmesi, çocuğun askeri birliklerde istihdam edilmesi, çocuğun eğitim, öğretim ve sağlık hizmetlerine erişim hakkından mahrum edilmesi, çocuğun dövülmesi, çocuğun çalıştırılması, çocuğun şahitlik yapmaya veya ikrarda bulunmaya zorlanması, çocuğun bakım ve düzenli beslenmeden mahrum bırakılması, çocukların cinsel istismarı, çocukların kaçırılması gibi suçlar ele alınıp İslâm Hukuku açısından değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
How the crimes against children are regulated in Afghan criminal law, what measures are taken against these crimes for the protection of children in Islamic law, and whether Afghan criminal law is in harmony with Islamic Law are among the issues that need to be examined. As a result of the evaluation of the crimes committed against children in Afghan criminal law and their analysis in terms of Islamic law, it has been determined that the rights of the child, which is the basis of the society, are taken care of in Afghan criminal law, that negligent acts committed against the rights of the child are considered as a crime, and that the protection of the rights and interests of the child is aimed with the implementation of the prescribed punishment for these acts. Islamic Law, the main source of Afghan criminal law, which has a long development process has taken protective measures to reduce the crimes committed against the child. Many of the sanctions established in Afghan criminal law for crimes committed against children are in harmony with the provisions of the“Hanafi furu”literature. This study consists of two chapters apart from the introduction; In the first chapter, information about the development and general structure of Afghan criminal law is given. In the second chapter, in Afghan criminal law, abortion of the fetus, employment of the child in the military, deprivation of the right of the child to education, training and health services, the beating of the child, the working of the child, the child being forced to give testimony or confession, the deprivation of care and regular feeding of the child, crimes such as sexual abuse of children and kidnapping of children in Afghan criminal law were addressed and evaluated in terms of Islamic law.