Medyada emek hareketlerinin temsili: Üçüncü havalimanı işçileri örneği
The representation of labor movements in the media: The example of third airport workers
  1. Tez No: 757812
  2. Yazar: ŞEVVAL YENERÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERHAT ÇOBAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Journalism, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Eleştirel söylem analizi, Medya, İşçi eylemleri, Haber, Critical Discourse Analysis, Media, Workers Action, News
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu çalışmada, işçi eylemlerinin ve emek hareketlerinin medyadaki sunumu, farklı ideolojik yapılara sahip gazeteler ele alınarak van Dijk'ın Eleştirel Söylem Analizi yöntemi ile incelenmiştir. Öncelikle Dünyadaki ve Türkiye'deki sendikal hareketlerin tarihi ile ilgili bilgiler verilerek neoliberal politikalar ile değişen ekonomik düzenin sendikalara ve medya alanına yansımaları anlatılmıştır. Ekonomik ve siyasi ilişkilerin işçi sınıfının haberlerine nasıl yansıdığı, hem iş hayatında hem de hak arama noktasında kapitalist sistem içindeki varlıklarının endüstrileşmiş medyada nasıl sunulduğu irdelenmiştir. Van Dijk, haber metni içinde, aktör ve rollerinin belirlenmesinin, olayların neden ve sonuçlarının veriliş şeklinin, kelime seçimlerinin ve dilbilimsel özelliklerin gazeteler arasında farklılık göstermesini gazetelerin ideolojik yansımalarına bağlı olarak haber üretmesine dayandırmıştır. Bu çalışmada, ideolojilerin yön verdiği haber dilindeki kodlamaların ve örtük anlamların çözümlenerek ortaya çıkarılması hedeflenmiştir. Bu nedenle van Dijk'ın eleştirel söylem analizi yöntemi kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the presentation of workers' actions and trade labor movements in the media was examined by van Dijk's Critical Discourse Analysis method by considering newspapers with different ideological structures. First of all, information about the history of trade union movements in the world and in Turkey was given and the reflections of neoliberal policies and the changing economic order on trade unions and the media were explained. It has been examined how economic and political relations are reflected in the news of the working class, how their presence in the capitalist system is presented in industrialized media both in business life and at the point of seeking rights. Van Deck based the fact that the definition of actors and their roles, the way the causes and consequences of events are given, the choice of words and linguistic features differ between newspapers within the news text on the basis that newspapers produce news depending on their ideological reflections. In this study, it is aimed to analyze the encodings and implicit meanings in the news language guided by ideologies and to reveal them. For this reason, van Dijk's method of critical discourse analysis was used.