Diyarbakırlı Sırrî Hanım Dîvânı'nın tahlili
Analysis of the Divan of Sırrî from Diyarbakır
- Tez No: 757833
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER DEMİRBAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Sırrî Hanım, Divan, Tahlil, Sırrî Hanım, Dıvan, Analysis
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
“Diyarbakırlı Sırrî Hanım Dîvânı'nın Tahlili”adlı bu çalışma, XIX. asrın divan şairlerinden Sırrî Hanım'ın divanı üzerine yapılmış kapsamlı bir tahlil çalışmasıdır. Bu kapsamda Sırrî Hanım'ın divanı, sırasıyla; kaside, tesdis, tahmis, muhammes, şarkı- murabba, muaşşer ve gazel nazım şekillerinden müteşekkil olduğundan toplam yedi nazım şekli incelenmiştir. Hayatı hakkında sınırlı sayıda bilgi bulunan şairin Diyarbakırlı olduğu konusunda bütün kaynaklar hemfikirdir. Şairin divanı üzerine yapılmış çalışmalar mevcuttur. Lakin kapsamlı bir tahlil çalışmasına rastlanmadığından divanın bu minvalde incelenmesi öngörülmüştür. Çalışmada kaynak olarak Berat Açıl'ın“Sırrî Râhile Hanım ve Dîvânı”adlı yüksek lisans tezi esas alınmıştır. Analiz yönteminde, Cemal Kurnaz“Hayâlî Bey Divanı'nın Tahlili”, Harun Tolasa“Ahmed Paşa'nın Şiir Dünyası”M. Nejat Sefercioğlu“Nev'î Divânı'nın Tahlîli”adlı kitaplardan önemli ölçüde istifade edilmiştir. Çalışmamızda öncelikle Sırrî Hanım'ın“Hayatı, Sanatı, Edebî Şahsiyeti ve Şiir ve Şair Hakkındaki Görüşleri”ana başlıklar altında incelenmiştir. Ardından“DinTasavvuf”,“İnsan”,“Tabiat”ve“Toplum”ana başlıklarını taşıyan tahlil bölümünde şairin görüşlerini, tasavvufi eğilimlerini ve dış dünyanın etkilerini şiirlerine ne ölçüde yansıttığı üzerine inceleme yapılmıştır. Çalışmanın sonuç bölümünde şairin sanatı ve sanatkarlığına dair tespitlere değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study, titled“Diyarbakırlı Sırrî Hanım Dîvânı'nın Tahlili”, is a comprehensive analysis of the divan of Sırrî Hanım, one of the divan poets of the XIX century. In this context, Sırrî Hanım's divan, respectively; Since it consisted of the forms of kaside, tesdis, tahmis, muhammes, şarkı-murabba, muaşşer and ghazal nazim, a total of seven nazim forms were examined. All sources agree that the poet, whose life is limited in number, was from Diyarbakir. There are studies on the Court of Poets. However, since there was no comprehensive analysis study, it was envisaged that the divan would be examined in this regard. The study was based on Berat Açil's master's thesis titled“Sırrî Râhile Hanım ve Dîvânı”as a source. In the analysis method, Cemal Kurnaz“Hayâlî Bey Divanının Tahlili”, Harun Tolasa“Ahmed Paşa'nın Şiir Dünyası”, M. Nejat Sefercioğlu“Nev'î Divânı'nin Tahlîli”were significantly utilized. In our study, first of all, Sırrî Hanım's“Life, Art, Literary Personality and Her Views on Poetry and Poet”were examined under the main headings. Then, in the analysis section bearing the main headings of“Religion-Sufism”,“Human”,“Nature”and“Society”, the extent to which the poet reflected his views, Sufi tendencies and the effects of the outside world in his poems was examined. In the conclusion section of the study, the findings about the art and artistry of the poet were mentioned.