Sound transmission through double walls
Çift duvarlarda ses geçişi
  1. Tez No: 75793
  2. Yazar: MEHMET ZAFER GEÇİM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLİN BİRLİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ses geçiş kaybı, ses geçirgenlik sınıfı, çift duvar, ses emici malzemeler, kuru duvar, duvar bağlantıları, boşluk, hafif çift duvar, Transmission loss, sound transmission class, double wall, absorptive facings, dry linings, dry walls, wall ties, cavity, stud wall
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışma esas itibariyle çift duvarların ses geçişi davranışını incelemektedir. Öncelikle duvar yüzeyine monte edilen levhalar ve kuru duvarlar üzerinde çalışılmıştır. Daha sonra simetrik ya da asimetrik kanatların oluşturduğu çift duvarlar incelenmiştir. Çalışmanın son aşamasını bağlı çift duvarlar teşkil etmektedir. Deneysel verilerden yola çıkarak ses geçiş kaybı, TL - frekans, f eğrileri elde edilmiştir. Daha sonra duvarlar, giydirme levhalarının, ikinci tek duvar ilavesinin, ara boşluk mesafesinin değişmesinin, ara boşlukta ses yutmanın, duvar bağlantılarının etkisi açısından karşılaştırıldı.Bu çalışmada giydirme levhası olarak genleştirilmiş polystiren köpük, çimentolu talaş yapıştırılmış polystiren köpük ve odun talaşı levhası seçildi. Bu malzemeler gaz betona monte edilerek incelendi. Bu malzemelerin uygulama yönünün etkileri de araştırıldı. Bu çalışmada denenen çift tuğla duvarlar Türk inşaat sanayinde sıkça kullanılanlardan seçildi. Bu duvarlar yatay delikli tuğlalar kullanılarak inşa edildi. Çalışmada bağlantısız duvarların yanısıra bağlantılı duvarlar da denendi. Bu bağlantılar tekil ve sürekli olmak üzere iki çeşitti. Tekil bağlantılara örnekler tuğla ve dikdörtgen bağlantılardır. Sürekli bağlantılar olarak üçgen ve merdiven tipleri kullanıldı. Bağlantı tipi, sertliği ve malzemesinin etkileri incelendi ve birbirleriyle karşılaştırıldı. Ağır çift duvarların yanısıra bağlantılı alçı paneller, yani hafif çift duvarlar da denendi. Ara boşlukta ses yutucu malzemenin etkileri belirlendi. Son olarak çeşitli yazarlar tarafından literatürde önerilen formüller deneysel sonuçlarla karşılaştırıldı. Bu formüllerin deneysel sonuçlara uyumululuğu veya uyumsuzluğu incelendi.
Özet (Çeviri)
This study was focused on the sound transmission behaviour of double walls. Firstly single walls with facings and attached dry walls were considered. Then double walls having symmetric or asymmetric leaves were investigated. The last stage of the study consists of tied double walls. Sound transmission loss, TL versus frequency, f curves were determined based on experimental data. The walls are then compared in order to assess the contribution of facings, dry walls, additional second leaf, changes in the cavity depth, absorption in the cavity and ties were determined.The facings selected in this study were extruded polystyrene rigid foam, three ply board and wood wool slab. In practice they were used for heat insulation purposes. They were assessed mounting on gas concrete wall. The effect of application side was also observed. The double brick walls tested in this study were the ones mostly used in the Turkish construction industry. They were constructed using hollow bricks having horizontal cores. Not only double walls having acoustical coupling but those having mechanical connection were also tested. Mechanical connection is maintained using either discrete or continuous ties. Brick and rectangular ties were examples of the former type. For the latter type ladder and truss type were chosen. The effect of tie type, tie stiffness and tie material were observed and compared with each other. Besides heavy double walls, gypsum boards mounted on studs, i.e. stud walls were also tested. The contribution of the sound absorbing material in the cavity were determined. Finally the experimental results were compared with the expressions suggested by different authors in the literature. The agreement or disagreement of these expressions were observed.