Performance and cost evaluation of reinforced concrete buildings designed according to 1975 and 1997 Turkish Seismic Design Codos
1975 ve 1997 Türkiye Deprem Yönetmelikleri'ne göre tasarlanmış betonarme binaların performansı ve maliyet değerlendirmesi
- Tez No: 75792
- Danışmanlar: PROF. DR. HALUK SUCUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Türkiye Deprem Yönetmeliği, Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik, metraj, maliyet, birleşim kesme, güçlü kolon-zayıf kiriş, sismik davranış, Turkish Seismic Design Code, quantity survey, cost, joint shear, strong column-weak beam, seismic behavior
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 231
Özet
Bu tezde Türkiye Deprem Yönetmeliği revizyonunun betonarme binalardaki etkisi incelenmiştir. Bu amaçla perde-çerçeve taşıyıcı sisteme sahip dört, altı ve on katlı konut binaları 1975 ve 1997 Türkiye Deprem Yönetmeliklerine uygun olarak tasarlanmıştır. Deprem yönetmeliği revizyonunun gerektirdiği değişiklikler bu binalarda tespit edilmiştir. Taşıyıcı sistemlerin metraj ve maliyetleri karşılaştırılmıştır. Altı katlı binaların sismik davranış ve performansı doğrusal olmayan bir yapısal modelin itme testi ve 1992 Erzincan (Türkiye)depremi için zaman tanım alanında analizi ile değerlendirilmiştir. Ayrıca itme testinde birleşim kesme kuvveti seviyesi de izlenmiştir. Türkiye Deprem Yönetmeliği revizyonunun daha büyük kolonlar ve daha yüksek yatay rijitlik gerektirdiği tesbit edilmiştir. 1997 Yönetmeliğinin birleşim kesme kuvveti sınırının taşıyıcı sistem geometrisini tahakküm ettiği anlaşılmıştır. Birleşim kesme kuvveti üst sınırına göre belirlenen kolon boyutlarının minimum boyuna donatı veya önemsiz donatı artışları ile güçlü kolon-zayıf kiriş şartını sağlayabildiği belirlenmiştir. Türkiye Deprem Yönetmeliği revizyonun dikey elemanlarda odaklasan metraj artışlarına sebep olduğu gözlemlenmiştir. Dikey elemanların enine donatısında artan boyutlara ve arttırılmış düktilite gereklerine bağlı olarak önemli artışlar gözlemlenmiştir. Taşıyıcı sistem maliyetindeki artış % 20 olarak tahmin edilmiştir. 1997 Yönetmeliğinin gerektirdiği arttırılmış rij itlik ve dayanımın deprem yüklemesi altında daha üstün performans sağladığı tespit edilmiştir. 1997 Yönetmeliğini sağlayan yapılarda kolon mafsallarının azaldığı belirlenmiştir. 1997 Türkiye Deprem Yönetmeliğinin güçlü kolon-zayıf kiriş şartını sağlasalar dahi deprem yüklemesi altında önemli çekme kuvvetlerine maruz kalan kolonlarda plastik mafsal oluşabileceği gözlemlenmiştir. Çekmeye bağlı mafsallaşmanın sünek olması ve kolon mafsallarının az sayıda olması sayesinde bu durumun negatif etkilerinin önemsiz olması beklenmektedir. Birleşim kesme kuvveti seviyesi gözlemleri, birleşim kesme kuvveti üst limiti sayesinde birleşim kesme çatlamalarının önemli miktarda azaldığını ve ertelendiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the effects of Turkish Seismic Code revision on reinforced concrete buildings have been studied. With regards to this aim, four, six and ten and storey residential buildings with shear wall- frame structural systems have been designed to satisfy 1975 and 1997 Turkish Seismic Design Codes. Changes implied by the revision of seismic code have been identified on these structures. Quantity and cost of structural systems have been compared. The seismic behavior and performance of six storey buildings have been evaluated using an inelastic structural model which is subjected to push-over analysis and to 1992Erzincan (Turkey) earthquake time history analysis. The level of joint shear force is also surveyed during the push-over analysis. The revision of Turkish Seismic Design Code has been found to require larger columns and higher lateral rigidity. Joint shear force limitation of the 1997 Code is recognized to dominate the structural geometry. It is noted that column cross sections defined by joint shear force upper limit are able to fulfill strong column-weak beam requirement with minimum longitudinal reinforcement, or with minor increase in reinforcement. The revision of Turkish Seismic Code is noted to cause increases in quantities, which are concentrating on vertical members. Transverse reinforcement of vertical elements is noted to increase significantly due to increased cross sections and enhanced ductility requirements. The increase in the cost of structural system is estimated at 20 %. Increased stiffness and strength required by the 1997 Code is identified to cause significantly better performance under seismic loading. It has been noted that column hinges are reduced on 1997 Code designs when compared to 1975 Code designs. It is seen that columns which are subjected to significant tension under earthquake loading may experience hinging even if strong column-weak beam requirement of 1997 Code is satisfied. Still, this fact has negligible negative effects, since hinges related to tension failures are ductile and number of column hinges is minor. Joint shear force level surveys showed that joint shear cracking is highly reduced and delayed due to joint shear force upper limit.