Derinin ve oral kavitenin in situ ve minimal invaziv skuamöz hücreli karsinomlarında syndecan-1 ekspresyonunun araştırılması: Tanısal amaçlı kullanımı
Investigation of syndecan-1 expression in in situ and minimally invasive squamous cell carcinomas of the skin and oral cavity: İTS use for diagnostic purposes
  1. Tez No: 757982
  2. Yazar: FUAD ATABAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT DEMİRİZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Syndecan-1, CD138, verrüköz karsinoma, minimal invaziv skuamöz hücreli karsinoma, oral kavite, deri, Syndecan-1, CD138, verrucous carcinoma, minimally invasive squamous cell carcinoma, oral cavity, skin
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gülhane Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Giriş ve Amaç: Derinin skuamöz hücreli karsinomu, melanoma dışı deri kanserlerinde mortalitenin en önemli nedenidir. Syndecan-1 (CD138)'in başta oral kavite kökenli skuamöz hücreli karsinomada olmak üzere birçok tümörde tanısal veya prognostik amaçlı kullanılabileceği bildirilmektedir. Çalışmamızda bu amaçla deri ve oral kavite kökenli minimal invaziv skuamöz hücreli karsinoma, verrüköz karsinoma ve in situ skuamöz hücreli karsinoma vakalarında syndecan-1 antikorunun ve diğer tanıya yardımcı antikorların (p53 ve Ki-67) tanıda önemini göstermeyi ve patoloji pratiğine katkılarını araştırmayı hedefledik. Gereç ve yöntemler: Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalında 2000-2022 yılları arasında tanı almış, deri ve oral kavite yerleşimli 65 skuamöz hücreli karsinoma, 37 in situ skuamöz hücreli karsinoma ve 14 benign skuamöz proliferatif lezyon tanılı olgu çalışmaya alındı. Lezyonlarda klasik histomorfolojik bulgular ile syndecan-1, p53 ve Ki-67 antikorlarının ekspresyon paternleri incelenerek ortaya çıkan bulgular klasik istatistiksel yöntemler ile değerlendirildi. Bulgular: İmmünohistokimyasal değerlendirmede verrüköz karsinoma dışındaki minimal invaziv skuamöz hücreli karsinomalarda ve özellikle invazyon alanında syndecan-1 ekspresyonunda belirgin azalma izlendi. Syndecan-1 ekspresyonunun, tümör boyutu ile de negatif korelasyon gösterdiği görüldü. Minimal invaziv ve in situ skuamöz hücreli karsinomalarda Ki-67 proliferasyon indeksi skoru ve p53 ekspresyonu, benign skuamöz proliferatif lezyonlara göre daha yüksek saptandı. Verrüköz karsinoma olguları ayrı olarak değerlendirildiğinde, benign skuamöz proliferatif lezyonlar ile normal deri ve mukozaya göre anlamlı bir syndecan- 1 ekspresyon kaybı gösterdi. Sonuç: Syndecan-1 antikorunun derinin skuamöz hücreli karsinomunda tanısal amaçlı kullanımı ve önemi hakkındaki bilgilerimiz oldukça kısıtlıdır. Çalışmamız minimal invaziv kütanöz skuamöz hücreli karsinoma olgularında syndecan-1'in ve diğer immünohistokimyasal belirteçler (p53 ve Ki-67) ile birlikte kullanımının invazyon varlığını saptamada ve verrüköz karsinoma vakalarının tanısında yararlıolduğunu göstermiştir. Ancak olgu sayımız kısıtlı olduğundan ve prognoz ile ilgili bilgi edinilemediğinden syndecan-1 ile ilgili yeni çalışmalara ihtiyaç bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose: Squamous cell carcinoma of the skin is the most important cause of mortality in non-melanoma skin cancers. It is reported that syndecan-1 (CD138) can be used as a diagnostic or prognostic tool in many tumors, especially in oral squamous cell carcinoma. For this purpose, we aimed to show the importance of expression patterns of syndecan-1 and other diagnostic antibodies (p53 and Ki-67) in the diagnosis of minimally invasive squamous cell carcinoma, verrucous carcinoma and in situ squamous cell carcinoma cases of skin and oral cavity, and to investigate their contribution to routine pathology practice. Materials and methods: 65 cases of cutaneous and oral squamous cell carcinoma, 37 in situ squamous cell carcinoma and 14 benign squamous proliferative lesion cases diagnosed between 2000-2022 in the Medical Pathology Department of Gülhane Training and Research Hospital were included in the study. Classical histomorphological findings and immunohistochemical expression patterns of syndecan-1, p53 and Ki-67 antibodies in the lesions were examined and the findings were evaluated with classical statistical methods. Results: In the immunohistochemical assessment, a significant decrease in syndecan-1 expression was observed in minimally invasive squamous cell carcinomas other than verrucous carcinoma and especially in the invasive fronts. Syndecan-1 expression was also negatively correlated with tumor size. Ki-67 proliferation index score and p53 expression level were found to be higher in invasive and in situ squamous cell carcinomas than in benign squamous proliferative lesions. When verrucous carcinoma cases were evaluated separately, they showed a significant loss of syndecan-1 expression compared to benign squamous proliferative lesions, normal skin and oral mucosa. Conclusion: Our knowledge about the diagnostic use and importance of syndecan-1 in squamous cell carcinoma of the skin is very limited. Our study, showed that the use of syndecan-1 and other immunohistochemistry markers (p53 and Ki-67) in minimally invasive cutaneous squamous cell carcinoma cases is useful in detecting the presence of invasion and diagnosing verrucous carcinoma cases. However, new xiii studies on syndecan-1 are needed because the number of our cases is limited and information about prognosis cannot be obtained.