Fotogrametrik yöntemler ile bina cephelerinin termal analizi
Thermal analysis of building facades with photogrammetric methods
- Tez No: 758001
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜN AKÇAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: İHA, Termal Kamera, Görüntü Füzyonu, SfM Algoritması, UAV, Thermal Camera, Image Fusion, SfM Algorithm
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Günümüzde insansız hava araçlarına termal kameraların entegre edilmesi ile nesnelerin yüzey sıcaklığı ve üç boyutlu geometrisi elde edilerek pek çok uygulamalara yarar sağlamaktadır. Başlangıçta kullanımı sadece askeri alanla sınırlanan insansız hava araçları düşük maliyet, hız ve tekrarlı uçuş kabiliyeti nedeniyle küçük alanlarda sıkça tercih edilmektedir. Yalıtım sistemlerinin arızaları, beklenmedik sıcaklık değişimlerini ve artan enerji tüketimini tetikleyen sonuç olarak cephe yapısını doğrudan etkileyen bir enerji akışına olanak tanır. Bu ısıl köprüler termal kameralar ile görüntülenerek bina ısı kaçaklarının kolayca belirlenmesini mümkün kılmaktadır. Termal kameraların geniş kullanımına rağmen, dar görüş alanı ve mekansal çözünürlüğünün düşük olması nedeniyle sınırlıdır. Çalışmada, bölgenin görünür ve termal görüntüleri insansız hava aracı ile elde edilerek inceleme için geleneksel olmayan bir yaklaşım benimsenmiştir. Sistem, İHA'ya monte edilen çoklu sensörlü kamera ile SfM algoritmasından oluşmaktadır. SfM algoritması sayesinde görünür ve termal nokta bulutlarından üç boyutlu modelin oluşturulması ile elde edilen fotogrametrik model aracılığıyla bina incelemenin ve yorumlamanın elverişli olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The integration thermal cameras of unmanned aerial vehicle utilize for varied applications by obtaining three-dimensional geometry and surface temperature. Unmanned aerial vehicles, which were originally limited to military use, are preferred in small spaces due to their low cost, speed and repetitive flight capability. Deteriorations of insulation systems make possible an energy flow that directly affects the façade structure as a result of unforeseen temperature changes and increased energy the integration with the thermal camera, UAV are enabling easy detection of building heat leaks. Although thermal images have been used in wide-range, is been limited due to low spatial resolution and narrow field of view. In this study, an unusual approach was used to explore the building by obtaining detectable visible and thermal images of the region with unmanned aerial vehicles. The system consist of a multi-sensor camera mounted on the UAV and SfM algorithm. It has been found that it is convenient to examine and interpret the building through the photogrammetric model obtained by creating a three-dimensional model from visible and rhermal point clouds thanks to SfM algorithm.