2015 sonrası Türkiye-Rusya ilişkilerinde güvenlik sorunsalı: Bir söylem analizi
Security problematique in Turkey–Russia relations post-2015: A discourse analysis
  1. Tez No: 758021
  2. Yazar: MERVE NİLAY SAYGI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KÜRŞAT KORKMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye-Rusya İlişkileri, Güvenlik, Güvensizlik, Güvenlikleştirme, Söylem Analizi, Turkey-Russia Relations, Security, Insecurity, Securitization, Discourse Analysis
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Türkiye ve Rusya arasındaki ilişki aynı coğrafyada bulunmaları ve komşu iki ülke olmaları nedeniyle dönemin şartlarına göre rekabet ve işbirliği şeklinde gelişmektedir. İşbirliği içerisinde oldukları dönemler aralarındaki güven bağını pekiştirirken, rekabet ettikleri durumlar aralarında bir güvensizlik oluşturmaktadır. Bu doğrultuda bakıldığında iki devletin inişli-çıkışlı bir ilişki ağına sahip olduğu görülmektedir. 24 Kasım 2015'te bir Rus savaş uçağının Türkiye tarafından düşürülmesinin ardından Rusya'nın güvensizlik algısı yükselmiştir. Bu çerçevede çalışmanın kapsamı uçak krizi sonrası Türkiye-Rusya ilişkilerindeki güvenlik sorunsalının Türk ve Rus karar alıcıların söylemlerine yansıyarak güvenlikleştirme eylemine dönüştüğünü analiz etmektir. Çalışmanın amacı Türkiye ve Rusya arasındaki güvenlik sorunsalını güvenlikleştirme teorisi bağlamında söylem analizi yöntemi ile değerlendirerek farklı bir bakış açısı ortaya koyabilmektir. Söylem analizi yöntemi kullanılan bu çalışmada Türk ve Rus karar alıcıların fikir ayrılığı olan konular güvensizlik ve fikir birliği sağladıkları konular güvenlik algısı olarak ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
With neighbouring spheres of influence, the relationship between Turkey and Russia develops in the forms of competition or cooperation depending on the circumstances. Eras of cooperation strengthen security, while competitive conditions undermine it. Consequently, their network of relationships is fluctuant in nature. Russian perception of insecurity elevated after the shootdown of a Russian fighter jet by Turkey on November 24th, 2015. The aftermath of the fighter jet downing defines the scope of this research, which analyses how post-crisis security problematic in Turkey–Russia relations crisis reflected on the discourse of Turkish and Russian decision-makers and how this phase evolved into an act of securitization. This study aims to evaluate the security problematic between Turkey and Russia in the context of securitization theory using discourse analysis method in order to introduce a distinct perspective. This study utilizes discourse analysis, describing topics of dissent as perceptions of insecurity and areas of agreement as perceptions of security.