Serveti Fünun dönemi Türk romanında batılılaşmanın sembolü olarak piyano
Piano as a symbol of westernization in Servet-i Fünun period Turkish novel
  1. Tez No: 758026
  2. Yazar: AHMET ALUMUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEVKİ ÖZER AKÇAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik, müzik sosyolojisi, edebiyat, müzikte Batılılaşma, Music, Music Sociology, Literature, Westernization in Music
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Bilimleri Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Bu çalışma, Osmanlı İmparatorluğundan başlayarak günümüze kadar etkileri ulaşan, Batılılaşma hareketlerinin, Türk edebiyatına en çok yansıdığı dönem olan Servet-i Fünun döneminde yazılmış romanlarda, piyanonun Batılılaşma sembolü olarak nasıl kullanıldığını tespit etmeyi amaçlamıştır. Bu doğrultuda araştırmanın problemi“Servet-i Fünun romanında Batılılaşmanın sembolü olarak piyanonun yeri nedir?”şeklinde belirlenmiştir. Yöntem: Bu çalışma, betimsel araştırma yaklaşımı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Servet-i Fünun dönemi Türk romanları incelenerek bu romanlarda piyanonun ne şekilde kullanıldığı dört başlık altında değerlendirilmiştir. Çalışma, Servet-i Fünun döneminde yazılmış ve tamamlanmış olan romanlar ile sınırlandırılmıştır. Çalışma kapsamında Halit Ziya Uşaklıgil'in 8, Mehmet Rauf'un 15, Ahmet Hikmet Müftüoğlu'nun 1, Safveti Ziya'nın 1, Safvet Nezihi'nin 3 ve Hüseyin Cahit Yalçın'ın 1 romanı olmak üzere toplam 29 roman incelenmiştir. Bulgular: Çalışma kapsamında incelenen Servet-i Fünun dönemi Türk romanlarında Batılılaşmanın sembollerinde biri olarak piyanonun yoğun şekilde kullanıldığı tespit edilmiştir. Çalışmanın bütün alt başlıklarında incelenen unsurların hepsinde piyanonun Batılı bir yaşam stilinin bir yansıtıcısı olduğu görülmüştür. Sonuç: Araştırmanın sonuçları, piyanonun Batılı tarzda bir eğitimi tercih eden ailelerin, çocuklarının eğitimi için önem verdikleri bir enstrüman olduğunu; eğlence ortamlarında Batılı tarzda bir eğlence aracı olarak kullanıldığını; Batılı tarzda düşünen insanların evlerinin vazgeçilmez bir dekor unsuru olduğunu ve piyanonun kişiye bir sosyal statü kazandırdığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aimed to determine how the piano was used as a symbol of Westernization in the novels written in the period of Servet-i Fünun, the period in which the Westernization movements were most reflected in Turkish literature, starting from the Ottoman Empire to the present day. In this direction, the problem of the research is“What is the place of the piano as a symbol of Westernization in Servet-i Fünun novel?”determined as. Method: This study was carried out using a descriptive research approach. The Turkish novels of the Servet-i Fünun period were examined and how the piano was used in these novels was evaluated under four headings. The study is limited to the novels written and completed during the Servet-i Fünun period. Within the scope of the study, a total of 29 novels, 8 by Halit Ziya Uşaklıgil, 15 by Mehmet Rauf, 1 by Ahmet Hikmet Müftüoğlu, 1 by Safveti Ziya, 3 by Safvet Nezihi and 1 by Hüseyin Cahit Yalçın. Findings: In the Turkish novels of the Servet-i Fünun period, which were examined within the scope of the study, it was determined that the piano was used extensively as one of the symbols of Westernization. It has been observed that the piano is a reflection of a western lifestyle in all of the elements examined in all sub-headings of the study. Conclusion: The results of the research show that the piano is an important instrument for the education of their children by families who prefer a western style education; it is used as a western style entertainment tool in entertainment environments; It shows that the houses of people who think in a western style are an indispensable decor element and that the piano gives the person a social status.