Bir sahne tasarımcısı olarak Sertel Çetiner' in çalışmaları ve sanat anlayışı
Sertel Çetiner' s work as stage designer and his understanding of art
- Tez No: 758029
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF ÖZHANCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Sertel Çetiner, Tasarım, Türk Tiyatrosu, Sertel Çetiner, Design, Turkish Theateatre
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 213
Özet
Türk Tiyatrosu 20.yy'dan itibaren batılı anlamda gelişim göstermeye başlamış, Sahne Sanatlarının birçok alanında işinin ehli sanatçılar yetişmiştir. Bu gelişmeler içinde 20.yy'ın başında Sahne tasarım kavramı da aktif olarak kullanılmaya başlanmıştır. Gelişmiş ülkelerde sahne tasarımı daha profesyonel ilerlerken Türkiye'de kısıtlı imkanlardan dolayı daha aksak yürür. Bu durum tasarımlara da yansır. Fakat kısıtlı imkanlar işinin ehli sanatçıların yetişmesine de olanak sağlar. Bu çalışmada Türkiye'de sahne tasarımı denilince aklımıza gelen sanatçılardan biri olan Sertel Çetiner'in tasarımları analiz edilip, tasarımlarında nelerden ilham aldığı, nelere dikkat ettiği, çalıştığı oyunlar üzerinden tasarımları yorumlanıp, oynandığı sahneler, tarihleri ve konuları analiz edilmiştir. Sertel Çetiner, 1972 yılında sanat hayatına başlamış, 36 yıl Devlet Tiyatrolarında çalışarak sanat teknik müdürlüğü, dekoratör ve yönetim kurulu gibi çeşitli görevlerde bulunmuştur. 2008 yılında emekli olup, özel tiyatrolarda, şehir tiyatrolarında görev almaya devam etmiştir. 300'den fazla oyunda dekor ve kostüm tasarımları yapıp, ''Yaşamak Mı Yoksa Ölmek Mi?'' oyunuyla en iyi sahne tasarım ödülünü almıştır. Dekor Tasarımını yapmış olduğu Adana Devlet Tiyatrosu yapımı ''Kırkından Sonra'' oyunu iki ödül almıştır.
Özet (Çeviri)
Turkish Theater has started to develop since the 20th century. Competent artists have been trained in many areas of the performing Arts. Stage design concept started to be used at the end of the 19th century and the beginning of the 20th century. While stage design progresses more professionlly in developed cuontries, it moves more sluggishly in Turkey due to limited opportunities. This is also reflected in the designs. However, limited opportunities also allow competend artists to be trained. The designs of Sertel Çetiner, one of the artists that come to mind when we think of stage design in Turkey, are analyzed, and what she draws inspiration from in her designs, what she pays atention to, comments on her designs through the plays, she plays, the scenes she playes, their dates and subjects are noted. Sertel Çetiner joined the theater in 1972. Sertel Çetiner, who worked at the State Theaters for 36 years, worked as an art technical director, decorator and board of directors. While carrying out these duties, he retired in 2008 and continued to work in private theaters. By making decor and costume designs for over 300 games, ''To Live or to Die?'' He received the best stage design award with his play. The Adana State Theater production ''After Forty'', which he designed, received two awards.