Effects of some Turkish fly ashes on the properties of portland cement-fly ash pastes and mortars
Bazı Türkiye uçucu küllerinin portland çimentosu uçucu kül hamur ve harçlarının özelliklerine etkileri
  1. Tez No: 75807
  2. Yazar: BÜLENT TUNÇBİLEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA TOKYAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Uçucu Kül, Portland Çimentosu-Uçucu Kül Hamur ve Harçları, Dayanım, Dayanıklılık, Fiziksel ve Kimyasal Özellikler vi, Fly Ash, Portland Cement-Fly Ash Pastes and Mortars, Strength, Durability, Physical and Chemical Properties (V
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
öz BAZI TÜRKİYE UÇUCU KÜLLERİNİN PORTLAND ÇİMENTOSU-UÇUCU KÜL HAMUR VE HARÇLARININ ÖZELLİKLERİNE ETKİLERİ Tunçbilek, Bülent Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Mustafa Tokyay March 1998, 119 pages Kömür yakan termik santrallerde bir yan ürün olarak elde edilen uçucu kül yapay puzolanlardan biri olup, sağladığı teknik avantajların yanısıra, ekonomik ve çevresel nedenlerden dolayı da bir beton bileşiği olarak kullanılmaktadır. Bununla beraber, Türkiye uçucu küllerinin Portland çimentosu-uçucu kül (PÇ-UK) sistemlerindeki davranışı hakkındaki bilgi yetersizliğini de içeren birkaç nedenden dolayı, Türkiye'de her yıl üretilen 13 milyon ton uçucu külün ancak yüzde birinden az bir kısmı kullanılmaktadır. Bu araştırmada, bazı Türkiye uçucu küllerinin ( Afşin-Elbistan, Çatalağzı, Kangal, Orhaneli, Yatağan) PÇ-UK sistemleri üzerindeki etkilerikarşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Her termik santralden, elektrostatik filtrenin birinci ve ikinci kademelerinden olmak üzere iki farklı numune alınmış ve aradaki farklar incelenmiştir. Karışımlarda, çimento ağırlığının %10, 20 ve 30'u kadar uçucu kül kullanılmıştır. Karşılaştırmalar aynı.iv zamanda yalnız portland çimentosu içeren karışımlarla da yapılmıştır. PÇ-UK hamurları üzerinde normal kıvam, priz süresi ve hacim genleşmesi; PÇ-UK harçları üzerinde su ihtiyacı, dayanım aktivite endeksi, basınç dayanımı, büzülme ve sülfat direnci deneyleri yapılmıştır. Deneyler ve analizler ASTM standartlarına göre yapılmış ve sonuçların standarta uygunluğu incelenmiştir. Yaklaşık 800 adet numune üzerinde yapılan test ve analiz sonuçları göstermiştir ki her ne kadar test edilen hiçbir uçucu kül ASTM standartlarına bütünüyle uymasa da bazıları beton bileşiği olarak kullanılabilir. Yüksek oranlarda katılmadığı takdirde tatmin edici geç dayanımlar elde etmek mümkün olmakla birlikte nispeten düşük erken dayanımlar beklenmelidir. Yüksek oranda kireç ve sülfat içeren C sınıfı uçucu küllerin dışında kalan küllerin kullanımıyla dayanıklılığı geliştirmek mümkündür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECTS OF SOME TURKISH FLY ASHES ON THE PROPERTIES OF PORTLAND CEMENT-FLY ASH PASTES AND MORTARS Tunçbilek, Bülent M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mustafa Tokyay March 1998, 119 pages Fly ash, one of the artificial pozzolans obtained as a by-product of coal burning thermal power plants, is used as a concrete ingredient because of economical and environmental factors as well as some technical advantages. However, in Turkey, less than 1% of about 13 million tons of fly ash produced each year is being used because of several reasons including the insufficient information about the behaviour of some Turkish fly ashes in portland cement-fly ash (PC-fa) systems. In this study, the effects of some Turkish fly ashes ( Afşin-Elbistan, Çatalağzı, Kangal, Orhaneli, Yatağan) on various properties of PC-fa pastes and mortars were investigated comparatively. Two fly ash samples for each thermal power plant obtained from first and second stages of 111electrostatic precipitators were tested to investigate the differences. The fly ash substitutions were performed on three levels as 10, 20 and 30% by weight of portland cement. Comparisons were also made between Portland cement-fly ash mixtures and pure portland cement mixtures. The tests and analyses carried out consisted of the determination of normal consistency, setting time and soundness of pastes and water requirement, strength activity index, compressive strength, drying shrinkage and sulfate resistance of mortars. The tests and analyses were performed according to the related ASTM standards and conformation to ASTM requirements are discussed. The interpretation of the results of tests and analyses covering about 800 specimens revealed that although none of the tested Turkish fly ashes fulfill the requirements of the ASTM standards.completely, some of them can be used as a concrete ingredient. Satisfactory long-term strengths are available except for excessive proportions of fly ash, but relatively lower early strengths have to be expected. Except Class C fly ashes with high lime and sulfate contents, it is possible to improve the durability characteristics by fly ash substitution.