Isolation and characterization of leuconostoc species from Turkish kashar cheese
Türk kaşar peynirlerinden elde edilen leuconostoc türlerinin izolasyonu ve karakterizasyonu
  1. Tez No: 75806
  2. Yazar: BİGE ÖDEN CANAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UFUK GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Leuconostoc, antimikrobiyal etki, bakteriyosin üretimi, laktik asit bakterileri, kaşar peyniri, Leuconostoc, antimicrobial effect, bacteriocin production, lactic acid bacteria, cheese
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
ÖZ TÜRK KAŞAR PEYNİRLERİNDEN ELDE EDİLEN LEUCONOSTOC TÜRLERİNİN İZOLASYONU VE KARAKTERİZASYONU Canan öden, Bige Yüksek Lisans, Biyoteknoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ufuk Gündüz Ortak Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Yavuz Beyatlı Nisan 1998, 85 sayfa Leuconostoc türleri, ülkemizde üretilen farklı kaynaklı kaşar peynir örneklerinden elde edilmiştir. Izolatların karakterizasyonu yapılmış, diğer mikroorganizmalar üzerindeki antagonistik etkileri ve plazmid profilleri incelenmiştir. Suşlar, Leuconostoc türleri için tasarlanmış olan özel bir besiyeri kullanılarak elde edilinmiştir. Izolatların diğer türlerden ayırt etmek ve sınıflandırmak amacıyla, koloni morfolojilerinin incelenmesi, gram boyama özellikleri, katalaz aktiviteleri, glukozdan C02 oluşturma özellikleri, vankomisine dirençlilik testleri ile farklı sıcaklık, pH ve tuz konsantrasyonlarında büyüme özellikleri, arjinin ve eskulini kullanabilme yetenekleri, sitrat kullanımı, çeşitli şekerlerden asit oluşturma yetenekleri veH202, H2S ile laktik asit üretme özellikleri saptanmıştır. Izolatlardan on tanesi Leu. cremoris olarak saptanmış olup, dördünün Leu. mesenteroides subsp. paramesenteroides, üç tanesinin Leu. mesenteroides subsp. mesenteroides ve yedisinin Leu. lactis olduğu gösterilmiştir. Leuconostoc suşlarının E. coli, E.coli K12, S. aureus, Y. enterocolitica, B. subtilis, P. flourescens ve P. aeroginosa üzerindeki inhibisyon etkileri agar difüzyon yöntemi ile belirlenmiştir. Ayrıca bu suşların bakteriyosin üretme yetenekleri de incelenmiş, onüç susta bu tür maddelerin üretilmekte olduğu belirlenmiştir. Suşlardan bir kısmının plazmidleri incelenmiş ve plazmidlerin moleküler ağırlıkları saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ISOLATION AND CHARACTERIZATION OF LEUCONOSTOC SPECIES FROM TURKISH KASHAR CHEESE Canan Öden, Bige M.Sc, Department of Biotechnology Supervisor: Prof. Dr. Ufuk Gündüz Co-Supervisor: Assoc. Prof. Yavuz Beyatlı April 1998, 85 pages Leuconostoc species were isolated from different sources of Turkish kashar cheese. The microorganisms were characterized and examined with respect to their antimicrobial activities and plasm id profiles. The strains were isolated by using LUSM medium designed for Leuconostoc species. In order to differentiate and characterize the isolates, morphologies of colonies, gram stain properties, catalase activity, CO2 formation from glucose, resistance to vancomycin, growth in different salt concentrations, pH values and temperatures, arginine and esculin hydrolysis, citrate utilization, acid production from tested sugars and production of H202, H2S and lactic acid were determined. Ten of the isolates were identified as Leu. cremoris, three of them as Leu. mesenterides subsp. paramesenteroides, four of them asLeu. mesenteriodes subsp. mesenteroides, seven of them as Leu. lactis. The inhibitory activities of the strains against indicator bacteria, E. coli, E. coli K12, S. auerus, Y. enterocolitica, B. subtilis, P. flourescens and P. aeruginosa, were evaluated. Bacteriocin activities of isolates were also determined by using well diffusion assay and thirteen strains were found to be producer of antimicrobial substance. Plasmid numbers of the strains and the molecular weights of the plasmids were determined.