Determination of equivalent circuit parameters of three phase induction machines with finite elements
Üç fazlı asenkron motorların eşdeğer üzere elemanlarının sonlu elemanlar yöntemi ile hesaplanması
  1. Tez No: 75808
  2. Yazar: ANIL ÇEKİÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. H. BÜLENT ERTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Asenkron Motor Parametreleri, Kaçak Reaktans, Oluk Reaktansı, Mıknatıslama Reaktansı, Kaçak Akı, Sonlu Elemanlar VI, Induction Machine Parameters, Leakage Reactance, Slot Leakage, Magnetizing Leakage, Leakage Flux, Finite Elements
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
ÖZ ÜÇ FAZLI ASENKRON MOTORLARIN EŞDEĞER DEVRE ELEMANLARININ SONLU ELEMANLAR YÖNTEMİ İLE HESAPLANMASI ÇEKİÇ, Anıl Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. H. Bülent ERTAN Eylül 1998, 107 sayfa Asenkron motorların eşdeğer devre elemanlarının saptanabilmesi, motorun davranışının tasarım safhasında elde edilebilmesi ve beklenen performansın bu motordan elde edilip edilemeyeceğinin bu safhada belirlenebilmesi açısından önemlidir. Sonlu elemanlar yöntemi ile asenkron motorların birtakım parametrelerinin hesaplanabilmesi mümkün olmasına rağmen bu yaklaşım oldukça yetersiz kalmaktadır. Fakat sonlu elemanlar modeli motoru kabullenilebilir bir toleransla temsil edebildiği için, bu yöntem ile bulunan sonuçlar motor eşdeğer devre elemanlarım bir sistem tanımlama prosedürü etrafında çözümlemek için kullanılabilir. Bu çalışmanın amacı asenkron motorların eşdeğer devre elemanlarının analiz safhasında hesaplanabilmesi için yöntem geliştirilmesidir. Bu yolla, motorparametrelerinin yaklaşık değerlerinin bulunmasıyla, üretim öncesinde, motorun performansım maksimuma yükseltecek en iyi tasarım elde edilecektir. Bu çalışma, alan çözümlerinin, klasik sistem tanımlama prosedürlerinin parametre hesaplama amaçlı kullanımım sağlamak için, veri elde etmekte kullanıldığı bir denemeyi sunmaktadır. Prosedür geliştirilmiş, test motorları üzerinde denenmiş, ve elde edilen sonuçlar, ölçüm sonuçlan ile karşılaştırılmıştır. Bu metot, asenkron motorun farklı çalışma koşullan altındaki davranışlarını temsil eden bir model tanımlamaktadır. Model, profesyonel bir sonlu elemanlar yazılımındaki harmonik analiz (lineer) alan çözücüsünün doğrusal olmayan manyetik materyalin etkisini dikkate almasına göre modifiye edilmesi prensibine dayanmaktadır. Yaklaşımın avantajı, kişisel bilgisayarda hızlı sonuçların elde edilebilmesidir. Bu nokta, sipariş ve birinci prototip arasındaki zaman farkını kısaltma baskısı altındaki tasarımcılar için çok önemlidir. Bölüm 4 'de verilen bu çalışmanın sonuçlan, motorun çekirdeğindeki manyetik materyalin doyumunun daha etkin bir şekilde hesaba katılmasının başarılması durumunda çalışmanın parametre hesabı için çok etkili bir araç olacağı yolundadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF EQUIVALENT CIRCUIT PARAMETERS OF THREE-PHASE INDUCTION MACHINES WITH FINITE ELEMENTS ÇEKİÇ, Anıl M. Sc., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. H. Bülent ERTAN September 1998, 107 pages Determination of equivalent circuit parameters of an induction motor is important in order to simulate the motor behaviour at the design stage of the motor or within a system to find out whether desired performance can be obtained. It is possible to evaluate certain parameters of induction machines using finite element method (FEM) based field solutions but this approach is quite limited presently. On the other, provided that FE model used represents the motor with acceptable accuracy, FE solutions can be used to identify the motor parameters within a system identification procedure. The purpose of this work is to build up a method for the calculation of the equivalent circuit parameters of an induction machine to be used during the analysis stage. By this way, finding the optimum machine parameters,approximately the best design that will give the best performance for the machine, would be obtained in the pre-production stage. This study is an attempt to use field solutions to obtain data for a classical system identification procedure to yield all the parameter values simultaneously. The procedure developed is tested on several motors and the results obtained are compared with the measured ones. This method proposes a model which may be able to represent the behaviour of an induction motor under different operating conditions. The model is based on a modification of the harmonic analysis (linear) field solver within a professional FE software, to take into account the nonlinear magnetic material. The advantage of the approach is obtaining fast results on a personal computer. This is extremely important for the designers who are under pressure to shorten the time lag between an order and the first prototype. The results of the investigation in chapter 4 indicates that the method will be a really effective tool if the saturation of the magnetic material in the core of the test motors can be taken into account in a more accurate manner.