Implementation of a public key cryptosystem using RSA, DES and MDS algorithms
RSA, DES ve MD5 tabanlı halka açık bir kripto sisteminin geliştirilmesi
- Tez No: 75819
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. MELEK YÜCEL
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
 - Anahtar Kelimeler: halka açık anahtarlı kripto sistemi, RSA algoritması, DES algoritması, MD5 algoritması, gizlilik, mesaj sahibi tesbiti, sayısal imza, şifreleme, şifre çözme, LanCrypt/WinCryp98 kripto sistemi, public key cryptosystem, RSA algorithm, DES algorithm, MD5 algorithm, security, authentication, digital signature, encryption, decryption, message digest, LanCrypt/WinCrypt98 cryptosystem
 - Yıl: 1998
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 136
Özet
Açık anahtarlı (veya çift anahtarlı) kripto sistemleri gizli anahtarlı (veya tek anahtarlı) sistemlerden şifreleme ve şifre çözme işlemleri için iki ayrı anahtar kullanmaları bakımından ayrılırlar. Anahtarlardan birinin gizli olmaması diğer anahtarın gizliliğini etkilemez. Açık anahtarlı kripto sistemleri, gizlilik yanında, mesaj sahibinin belirlenmesi ve mesajın bütünlüğünün tesbiti olanaklarını da sağlarlar. Bunun için açık anahtarlı kriptografik yöntem, güvenli bir tek yönlü karıştırma algoritmasıyla birleştirilerek sayısalimza atmada kullanılır. Sayısal imza hem imza sahibine hem de imzalanan mesaja bağlı olduğundan elle atılan imzadan üstündür. Bu çalışmada, bilgisayar ağlan için, LanCrypt/WinCrypt98 isimli, bir açık anahtarlı kripto sistem geliştirilmiştir. Bu kripto sistem Rivest-Shamir-Adleman (RSA) algoritması, Sayısal Şifreleme Standardı (DES) algoritması ve MD5 özetleme algoritmasını kullanır. RSA ve DES algoritmaları şifreleme işlemleri için, MD5 algoritması ise mesajın anlamsız bir özetini oluşturmak için kullanılmaktadır. MD5, tek yönlü bir algoritmadır ve sayısal imza atılacak mesajın 128 ikillik anlamsız bir özetini çıkarır. Geliştirilen sistemin başarım değerlendirmesi, MD5 algoritmasının özelliklerinin araştırılması ve ODTÜ de yapılan diğer tezler ve pratikte kullanılan PGP ve RIPEM sistemleri ile karşılaştırması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Public key cryptosystems differ from secret key cryptosystems in that they use separate keys for encryption and decryption and publicly revealing an encryption key does not reveal the corresponding decryption key. Beside privacy, public key cryptosystems provide means for assuring user authenticity and message integrity verification, by combining the public key algorithm with a secure one-way hash function to create digital signatures. Digital signatures are better than hand written signatures since they can assure both message integrity and signer authenticity while hand written signatures are only used for authentication.In this work a public key cryptosystem called LanCrypt/WinCrypt98 for computer networks is developed. The cryptosystem uses Rivest-Shamir-Adleman (RSA) algorithm, a variant of Digital Encryption Standard (DES) algorithm which is triple DES algorithm and Message Digest 5 (MD5) algorithm. RSA and triple DES algorithms are used for encryption and decryption. MD5 is a one-way hash algorithm and it is used in obtaining a 128-bit fingerprint of a message. This fingerprint is used in digital signatures. Also done in this work is the performance evaluation of the system and investigation of the characteristics of the MD5 one-way hash algorithm. The system characteristics are compared with other theses work performed in METU, and the systems used in practice, like PGP and RIPEM.