Electronic excited states and excitation transfer kinetics in the FMO protein complex of the photosynthetic bacterium prosthecochlorisaestuarii at low temperatures
Fotosentetik bakteri prosthecochloris aestuarii'nin FMO protein kompleksinin düşük sıcaklıklardaki elektronik uyarılmış durumları ve enerji aktarım kinetiği
- Tez No: 75836
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. DEMET GÜLEN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Fotosentez, Fenna-Matthews-Olson Işık-Derleyici Kompleks, Eksitonlar, Optik Spektrum, Soğurma Farkı Spektrumu vi, Photosynthesis, Fenna-Matthews-Olson Light-Harvesting Complex, Excitons, Optical Spectra, Absoption Difference Spectra. IV
 - Yıl: 1998
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZ FOTOSENTETİK BAKTERİ PROSTHECOCHLORIS AESTUARİÎ'NİN FMO PROTEİN KOMPLEKSİNİN DÜŞÜK SICAKLIKLARDAKİ ELEKTRONİK UYARILMIŞ DURUMLARI VE ENERJİ AKTARIM KİNETİĞİ İşeri, Erkut İnan Yüksek Lisans, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Demet Gülen Haziran 1998, 71 sayfa Fotosentetik yeşil bakteri Prosthecochloris aestuarif nin Fenna-Matthews- Olson (FMO) ışık derleyici kompleksinin moleküler yapısı ile fonksiyonu arasındaki ilişki araştırıldı. FMO kompleksi için şimdiye dek önerilen elektronik uyarılmış durum (EES) modelleri genellikle optik spektrumlann ve bakterioklorofil (BChl) organizasyonunun içerdikleri bilgiler arasında optimal bir uyuşum sağlamayı amaçlamışlardır. Şu ana dek, ultra-hızlı zamansal çözümlenmiş spektroskopilerden elde edilen spektral ve kinetik bilgiler EES modellerinin rafine edilmesi ve EES'ler ile enerji aktarım süreçleri arasındaki bağlantının nicelleştirilmesi için etkin bir biçimde kullanılmamıştır. Bu tezde, çeşitli optik spektrumların yanısıra düşüksıcaklıkta zamansal çözümlenmiş soğurma farkı ölçümlerinin simültane simulasyonları aracılığıyla yeni bir EES modeli önerildi. Bu modelin, uyarılma enerjisinin sistemde dengeye ulaşması hakkında önerdikleri, enerji aktarım süreçlerinin hızlarının yaklaşık hesaplan aracılığıyla tartışıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ELECTRONIC EXCITED STATES AND EXCITATION TRANSFER KINETICS IN THE FMO PROTEIN COMPLEX OF THE PHOTOSNYTHETIC BACTERIUM PROSTHECOCHLORİSAESTUARİİ AT LOW TEMPERATURES İşeri, Erkut İnan M. S., Department of Physics Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Demet Gülen June 1998, 71 pages The molecular structure-function relationship of the Fenna-Matthews-Olson (FMO) light-harvesting complex of the photosynthetic green bacterium Prosthecochloris aestuarii has been investigated. Current electronic excited states (EES) models for the FMO complex have generally been based on obtaining an optimal match between the information contents of the optical spectra and the bacteriochlorophyll (BChl) organization. Recent kinetic and spectral information gathered from ultrafast time-resolved measurements have not yet been used effectively for further refinement of the EES models and for quantification of the relation between the EES's and the energy transfer processes. In this thesis, we iiihave suggested a new EES model by simulating the low-temperature absorption difference spectra in addition to several optical spectra. Through estimates of energy transfer rates, we have discussed the implications of this model for equilibration of electronic excitation energy in system.