Field evaluation of cytochome P450 1A1 MRNA levels as a monitor for chemical
Sitokrom P450 1A1 MRNA seviyesinin kimyasal kirliliğin monitoründe joker olarak kullanılması
- Tez No: 75835
- Danışmanlar: PROF. DR. EMEL ARINÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Cytochrome P4501A1 mRNA, Leaping mullet {Liza saliens), EROD, organic pollution. IV
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
öz SİTOKROM P4501A1 mRNA SEVİYESİNİN İZMİR KÖRFEZİNDEKİ ORGANİK KİRLİLİĞİN MONİTÖRÜNDE MARKER OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ SU, Erkan Yüksek Lisans, Biyokimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Emel ARINÇ Ortak Tez Yöneticisi: Semra KOCABIYIK Eylül 1998, 97 sayfa Bu çalışmada, Sitokrom P4501A1 enzim aktivitesi ve protein seviyesinin yanısıra sitokrom P4501A1 mRNA'sı İzmir Körfezindeki organik kirliliği görüntülemek için kullanıldı. Doğal kefal balığı bu çalışma için test türü olarak seçildi. İzmir Körfeznde altı ayrı istasyondan tutulan doğal kefal balığının (mavraki) karaciğer mikrozomal 7-etoksirezorufin O-deetilaz aktivitesi organik kirliliği enzim seviyesinde monitör etmek için kullanıldı. En yüksek karaciğer mikrozomal aktivite (883 ±172 pmole/min/mg) Pasaport balık örneklerinde ve en düşük (11 ± 2 pmole/min/mg), izmir Dış Körfezinde bir referans noktası olan İstasyon 8'de bulundu. Ayrıca diğer dört mevkide, İnciraltı (İstasyon 3A), Karşıyaka (İstasyon 2), Narlıdere (İstasyon 6), Foça Liman (İstasyon 7) derece derece değişen kirlilik boyunca yakalanan balıklarda çok fazla yükselmiş etoksirezorufin O-deetilaz aktivitesi bulundu, bunlar şırası ile 530 ± 245 (n=8), 312 ± 147 (n=7), 86 ± 33 (n=3) ve 1 15 ± 37 pmole/min/mg, ve referans noktasındaki balıklara göre 48, 28, 8, 10 kez daha yüksekti. Pasaport'tan alman test balığının karaciğer mikrozomlannda P4501 Albağlantılı etoksirezorufin O-deetilaz aktivitesi İstasyon 8'den olan örneklerle karşılaştınlınca yaklaşık 90 kez artış görüldü. ikinci olarak, kefal karaciğer mikrozomlarmdan P4501A1 protein düzeyindeki değişiklikler, kirlilik esaslı artışı izlemek için immunokimyasal analiz ile belirlendi. Sonuçlar Pasaport doğal kefal sitokrom P4501A1 protein düzeyinin yüksek olduğunu gösterdi. izmir Körfezindeki test balıklarında organik kirliliği mRNA seviyesinde monitör etmek için 33 nükleotit uzunluğunda bir prob tasarlandı. Bu sentetik oligonukleotit, özellikle doğal kefal balığından izole edilen sitokrom P4501A1 mRNA ile hibritleşti. Bu prob ile 1.28kb mRNA bölgesine uyan ve doğal kefal balığının sitokrom P4501A1 mRNA'sını temsil etmesi gereken bir asıl band ortaya çıkarıldı. Northern Blotting ve Hibridizasyon çalışmaları sitokrom P4501A1 mRNA'sında kimyasal etkisiyle oluşan artışın en fazla Pasaport test örneklerinde olduğunu gösterdi, bununla beraber yine Körfezin kıyıya yakın bölgelerinin İstasyon 2 (Karşıyaka) ve İstasyon 3A (İnciraltı) örnekleri Pasaport örneklerine oranla arüşlardaha az olarak saptandı İstasyon 8 örneklerinin sitokrom P4501A1 mRNA'sı düşük seviyede artış gösterdi. Bu rapor doğal kefal balığının sitokrom P4501A1 mRNA'sının izmir Körfezindeki organik kirlilik düzeyini monitör etmek için bir biyokimyasal gösterge olarak başarılı bir şekilde kullanılabileceğine ilişkin ilk rapor olarak takdim edilmiştir. Anahtar söxcükler: Sitokrom P4501A1 mRNA; doğal kefal balığı (marvaki); etoksirezorufin O-deetilaz; organik kirlilik. vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FIELD EVALUATION OF CYTOCHROME P4501A1 mRNA LEVELS AS A MARKER TO MONITOR THE ORGANIC POLLUTION IN IZMIR BAY SU, Erkan M.S., Department of Biochemistry Supervisor: Prof. Dr. Emel ARINÇ Co-Supervisor: Prof. Dr. Semra KOCABIYIK September 1998, 97 pages In this study, mRNA levels of cytochrome P4501A1 in addition to P4501A1 associated enzyme activity and protein level of P450 1A1 were used to monitor the organic pollution in fomir Bay. Liza saliens was chosen as a test species for the study. Liver microsomal 7-ethoxyresorufin O-deethylase (EROD) activities of leaping mullet from six different stations were used to monitor the organic pollution at the enzymatic level. The highest liver microsomal activity (883 ±172 pmole /min /mg) was detected in fish samples from Pasaport and the lowest activity (11+2 pmole/min/mg) was from Station 8, in the Outer Bay of İzmir which was accepted as a reference point. The mullet caught along a pollutant gradient at four other sites, Inciralti (Station 3A), Karşıyaka (Station 2), Narhdere (Station 6), Foça Harbour (Station 7) also displayed highly elevated EROD activities which were 530 ± 245 (n=8), 312 + 147 (n=7), 86 + 33 (n=3) and 1 15 ± 37 pmole/min/mg, respectively, and 111were 48, 28, 8, 10-fold higher than that of fish obtained from the reference point. There was about 90-fold increase in the P450 1A1 -associated EROD activity in the liver microsomes of test fish of Pasaport compared to that of samples from Station 8. Secondly, changes in the P450 1A1 protein level from leaping mullet liver microsomes were determined to monitor the pollutant-based induction by immunochemical analysis. Results showed the induction of cytochrome P450 1A1 protein of leaping mullet from Pasaport. To monitor the organic pollution at the mRNA levels of test fish in Izmir Bay, a synthetic 33-nucleotide probe was designed. This synthetic oligonucleotide specifically hybridized to CYP1A1 mRNA isolated from Liza saliens. A major band was produced with the probe at a position corresponding to 1.28 kb mRNA which should be representing Liza saliens CYP1A1 mRNA. Northern Blotting and Hybridization studies showed that the chemically mediated induction of CYP1A1 mRNA is the highest in the test samples from Pasaport, but lower in samples from Station 2 (Karşıyaka) and Station 3A (Inciralti) and CYP1A1 mRNA levels of samples from Station 8 showed low levels of induction. This is the first report of successful employment of Liza saliens CYP1A1 mRNA as a biochemical indicator to monitor the extent of organic pollution in İzmir Bay.