Zihinsel imaj oluşturma öğretiminin ilkokul 1. sınıf öğrencilerinin okuduğunu anlama becerisi ve okuma tutumu üzerindeki etkisi
The impact of teaching mental imagery on reading comprehension and reading attitudes of primary education 1st grade students
  1. Tez No: 758379
  2. Yazar: TUĞBA OKUR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEHRA KILIÇ ÖZMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Zihinsel İmaj Oluşturma, Okuduğunu Anlama, Okuma Tutumu, Anlama Stratejileri, İlkokul, Mental Imagery, Reading Comprehension, Reading Attitude, Comprehension Strategies, Primary School
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Bu araştırma zihinsel imaj oluşturma öğretiminin ilkokul birinci sınıf öğrencilerinin okuduğunu anlama becerisi ve okuma tutumu üzerindeki etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Nicel araştırma yöntemlerinden öntest sontest eşitlenmemiş kontrol gruplu yarı deneysel desenin kullanıldığı araştırma, 2021-2022 eğitim öğretim yılının ikinci döneminde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu İstanbul ilinin Anadolu Yakası'ndaki bir devlet ilkokulunun iki farklı sınıfında öğrenim gören, 30'u deney 30'u kontrol grubunda yer alan toplam 60 birinci sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Çalışma grubu belirlenirken örnekleme yöntemlerinden uygun örnekleme yöntemi kullanılmıştır. 8 haftalık uygulamanın yapıldığı çalışmada deney grubu öğrencilerine zihinsel imaj oluşturmanın doğrudan öğretimi yapılmış ve öğretim sırasında zihinsel imaj oluşturma etkinlikleri kullanılmıştır. Kontrol grubu öğrencilerine ise mevcut Türkçe Dersi Öğretim Programı doğrultusunda öğretim yapılmıştır. Araştırmanın verileri“Kişisel Bilgiler Formu”,“Okuduğunu Anlama Becerisi Ölçeği”ve“Okumaya Yönelik Tutum Ölçeği”ile toplanmıştır. Toplanan veriler IBM SPSS 22.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Uygulama öncesinde grupların denklik durumları İki Yönlü Kay Kare Testi ve Mann-Whitney U Testi ile incelenmiştir. Uygulama sonrasında ise grup içi ve gruplar arasındaki farklılaşmayı incelemek amacıyla Mann-Whitney U Testi, Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi, İlişkili Örneklemler İçin t Testi ve ANCOVA kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular ile deney grubu öğrencilerinin okuduğunu anlama becerisi ölçeği ve okumaya yönelik tutum ölçeği öntest ve sontest puanları arasında, sontest puanları lehine istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu belirlenmiştir. Kontrol grubu öğrencilerinin okuduğunu anlama becerisi ölçeği öntest ve sontest puanları istatistik olarak anlamlı derecede farklılaşmazken, okumaya yönelik tutum ölçeği öntest ve sontest puanları arasında sontest puanları lehine anlamlı farklılık olduğu görülmüştür. Deney ve kontrol grubunda yer alan öğrencilerin okuduğunu anlama becerisi ölçeği ve okumaya yönelik tutum ölçeği sontest puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu ve bu anlamlı farklılığın zihinsel imaj oluşturma öğretiminin yapıldığı deney grubu öğrencilerinin lehine olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to examine the impact of teaching mental imagery on reading comprehension and reading attitudes of primary education 1st grade students. The research, in which the pretest-posttest unequalized control group quasi-experimental design, which is one of the quantitative research methods, was used, was made in the second semester of the 2021-2022 academic year. The study group of the research, which was determined by convenient sampling method, is consists of 60 first grade students, 30 of them were in the experimental group and 30 of them were in the control group, studying in two different classes of a public primary school on the Anatolian side of Istanbul. Appropriate Sampling Method Of Sampling Methods Was Used While Determining The Working Group. In The Study which was asted 8 weeks, experimental group students were directly teached to create Mental Images And Mental Image Creating Activities Were Used During The Teaching. The control group students were taught in line with the current Turkish Course Curriculum. The data of the research were collected with“Personal Information Form”,“Ability of Reading Comprehension Scale”and“Attitude Scale Towards Reading”. The collected data were analyzed using the IBM SPSS 22.0 package program. Before the implementation, the equivalence status of the groups was examined with the Two-Way Chi-Square Test and the Mann-Whitney U Test. After the implementation, Mann-Whitney U Test, Wilcoxon Signed Rank Test, Related Samples t-Test, and ANCOVA were used to examine the differentiation within the group and between the groups. With the findings of the research, it was determined that there was a statistically significant difference between the pretest and posttest scores of the experimental group students' reading comprehension scale and attitude scale towards reading, in favor of posttest scores. While the pretest and posttest scores of the control group students' reading comprehension scale didn't differ statistically significantly, it has been observed that there is a significant difference between the pretest and posttest scores of the reading attitude scale in favor of the posttest scores. There was a statistically significant difference between the reading comprehension skill scale and the for reading attitude scale scores of the students in the experimental and control groups, and it was concluded that this significant difference was in favor of the experimental group students who were taught mental imagery.