Denoiring of degraded audio signals using wavelet analysis
Dalgacık incelemesi yöntemi ile yıpranmış müzik işaretlerinin gürültüden arındırılması
- Tez No: 75840
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TOLGA ÇİLOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gürültü Temizleme, Dalgacık İncelemesi, Dalgacık Paketleri IV, Audio Denoising, Wavelet Analysis, Wavelet Packets m
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
öz DALGACIK İNCELEMESİ YÖNTEMİ İLE YIPRANMIŞ MÜZİK İŞARETLERİNİN GÜRÜLTÜDEN ARINDIRILMASI Aksu, Emre Banş Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Tolga Çiloğlu Yardımcı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mübeccel Demirekler Aralık 1998, 75 sayfa Bu çalışmada amaçlanan, dalgacık incelemesine dayalı olarak geliştirilmiş olan üç gürültü temizleme yönteminin sunulmasıdır. Birinci yöntem, dalgacık paketi analizi ve eşikleme ile işaretin gürültüden arındırılması yöntemlerine dayalıdır. İkinci yöntem, tez çalışması sırasında geliştirilmiş olup, dalgacık katsayılarının işaretteki enerji dağılımına göre şekillendirilmesi esasına dayanmaktadır. Üçüncü yöntem ise önceden J. Berger tarafından geliştirimiş olan entropi tabanlı en iyi temel bileşen seçimi ile işaretin gürültüden arındırılması yönteminin basitleştirilmiş halidir. Metodlardan en iyi performans metod-3'e aittir. Ardından sırayla metod-2 ve metod-1 gelmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DENOISING OF DEGRADED AUDIO SIGNALS USING WAVELET ANALYSIS Aksu, Emre Barış M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Tolga Çiloğlu Co-Supervisor: Prof. Dr. Mübeccel Demirekler December 1998, 75 pages The aim of this work is to present three methods that are based on wavelet analysis. The first method combines the well known denoising scheme, denoising by thresholding and wavelet packet analysis. The second / method is developed during this study. It shapes the wavelet coefficients according to the energy distribution in the signal. The third method is a simplified version of denoising by entropy based best basis selection method that has been developed by J. Berger. Among the methods, method- 3 has the best performance followed by method-2 and method- 1.