Ürotelyal karsinomda moleküler subtiplendirilme ve EGFR (Epidermal büyüme faktörü reseptörü) ekspresyonunun araştırılması
Molecular subtyping and investigation of EGFR (epidermal growth factor receptor) expression in urothelial carcinoma
- Tez No: 758441
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EYÜP DİL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Mesane kanseri, Ürotelyal karsinom, Moleküler sınıflama, EGFR, İmmünohistokimya, Bladder cancer, Urothelial carcinoma, Molecular classification, EGFR, Immunohistochemistry
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Dünyada her yıl 550.000'den fazla insana mesane kanseri tanısı konulmaktadır. Mesane kanserlerinin büyük çoğunluğunu ürotelyal karsinom oluşturur. Geleneksel olarak ürotelyal karsinom, düşük ve yüksek dereceli papiller ürotelyal karsinom ve infiltratif ürotelyal karsinom olarak sınıflandırılmaktadır. Son yıllarda genomik çalışmalar, mesane kanserinin farklı klinik ve patolojik özelliklerinin temelini yansıtan moleküler sınıflama gerekliliğini ortaya koymaktadır. Farklı çalışma grupları tarafından temelde benzer moleküler alt tipler tanımlanmıştır. İmmünohistokimyasal olarak CK5/6, GATA3 ve p16 antikorları kullanılarak, mesane kanseri bazal, luminal ve p53 benzeri olmak üzere moleküler alt tiplere ayrılabilmektedir. Kanser hücrelerinde onkojenik fonksiyon gösteren ve tirozin kinaz ailesinin bir üyesi olan EGFR'nin, bazal tip mesane kanserlerinde sıklıkla eksprese olduğu ve kötü progozla ilişkili olduğu bilinmektedir. Çalışmamızda ürotelyal karsinom olguları immünohistokimyasal olarak moleküler alt tiplere ayrılmış, bu alt tiplerin EGFR ekspresyonları, klinik ve histopatolojik özellikleri incelenmiştir. Çalışmamız sonucunda immunohistokimyasal alt tiplerden bazal tip mesane kanseri kötü prognostik, kas invazyonu ve yüksek dereceli sitoloji ile ilişkili bulunmuştur. P53 benzeri ve double negatif alt tiplerin ise bazal tiplere kıyasla daha az agresif özellik gösterdiği ve lamina propria invazyonu ve yüksek dereceli sitoloji ile ilişkili oldukları gözlenmiştir. Ayrıca p53 benzeri grupta yer alan olguların nüks etme oranlarının daha yüksek olduğu saptanmıştır. Lüminal tipler ise en az agresif özellik göstermekte ve papiller histopatoloji ile ilişki göstermektedir. EGFR ekspresyonu bazal alt tiplerde yüksek saptanmıştır. Ayrıca EGFR, kötü prognostik, lamina propriya invazyonu ve yüksek dereceli sitoloji ile ilişkili bulunmuştur. Mesane kanserinin geleneksel sınıflamasına ek olarak moleküler alt grupların tanımlanması sayesinde, tümör davranış farklılıkları öngörülebilmekte ve böylelikle olguların klinik yönetiminin ve hedefe yönelik tedavilerin planlanmasının daha etkin yapılabilmesi mümkün olabilmektedir.
Özet (Çeviri)
More than 550,000 people worldwide are diagnosed with bladder cancer each year. The majority of bladder cancers are urothelial carcinoma. Conventionally, urothelial carcinoma is classified as low and high grade papillary urothelial carcinoma and infiltrative urothelial carcinoma. Recently, genomic studies demonstrate the necessity of molecular classification that reflects the basis of different clinical and pathological features of bladder carcinoma. Fundamentally similar molecular subtypes have been identified by different researcher groups. By using CK5/6, GATA3 and p16 antibodies immunohistochemically, bladder cancers can be divided into molecular subtypes as luminal, basal and p53 like. It is known that EGFR, which is a member of the tyrosine kinase family and has an oncogenic function in cancer cells, is frequently expressed in basal type bladder cancers and is associated with poor prognosis. In our study, urothelial carcinoma cases were subclassified into molecular subtypes immunohistochemically and were investigated in relation clinical, histopathological parameters and EGFR expressions. As a result of our study, basal tumors were found to be associated with poor prognosis, high grade cytology and muscle invasion. P53 like and double negative tumors showed less aggressiveness than basal tumors and were related to lamina propria invasion and high-grade cytology. Moreover, p53-like tumors had a high recurrence rate. Luminal subtypes showed least aggressiveness and papillary histopathology. EGFR expression was high in basal subtypes. Besides, EGFR was associated with poor prognosis, lamina propria invasion and high-grade cytology. In addition to traditional classification of bladder cancer, by defining molecular subtypes, tumor behavior differences can be predicted and thus it is possible to make more effective clinical management of cases and planning of targeted therapies.