Pentür ile illüstrasyon arasındaki farklılıklar bağlamında sanat eğitimine Chiaroscuro tekniğinin katkısı
Contribution of Chiaroscuro technique in art education in the context of differences between penture and illustration
  1. Tez No: 758524
  2. Yazar: ONUR ARAÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. SERDAL YERLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Pentür, İllüstrasyon, Chiaroscuro, Hazır Görsel, Sanat Eğitimi, Penture, Illustration, Chiaroscuro, Stock Image, Art Education
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu araştırmanın amacı sanat eğitimi alan öğrencilerin resim uygulamaları sırasında pentür hakkında farkındalık sahibi olmalarıdır. Öğrencilerin resim sanatındaki pentür ve illüstrasyon olarak iki ayrı terimi anlamaları ve arasındaki farklar bağlamında ışık gölge tekniğini kullanarak bir eser oluşturmaları istenmektedir. Çalışma eylem araştırması yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma verileri yarı yapılandırılmış görüşme, öğrenci günlüğü, araştırmacı günlüğü ve doküman incelemesi (öğrencilerin sanatsal çalışmaları) yoluyla toplanmıştır.“Betimsel analiz”tekniği ile çözümlenmiştir. Araştırmanın örneklemi 2021- 2022 öğretim yılında Pamukkale Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim- İş Öğretmenliği Ana Bilim Dalı Ana Sanat Atölye 3.sınıf öğrencilerden sekiz kişi ile sınırlıdır. Araştırmanın bulgularına göre sanat eğitimi alan öğrencilerin internet üzerinden hazır görsel kullanımı, eskiz becerisini zayıflattığı gözlemlenmektedir. Öğrencilerin araştırmadan önceki çalışmalarında genellikle klişe yaklaşım fark edilmektedir. Işık gölge ve sanat felsefesi konularında teorik olarak birtakım bilgilere sahip oldukları ama uygulama konusunda zayıf oldukları görülmektedir. Öğrencilerin teorik ders süresince yazmış oldukları günlükler çerçevesinde olumlu bir etki olduğu anlaşılmaktadır. Aynı zamanda öğrencilerin yapmış oldukları uygulama sonrası resimlerden yola çıkıldığında öğrencilerin araştırmanın amacı yönünde gelişme gösterdiği gözlenmektedir. Uygulama sonrası yapılan ikinci mülakat cevapları çerçevesince araştırmanın çoğu öğrenci tarafından yararlı sonucuna ulaşılmaktadır. Araştırmada tek yönlü olarak pentür terimi üzerine yoğunlaşmıştır. Daha kapsamlı bir araştırma için araştırma sürecinin uzatılması, uygulama sürecinde farklı resim çalışmaları eklenebileceği ve öğrencilerden yaptıkları çalışmalar ile ilgili görüşlerinin alınabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to provide art student awaraness of penture during painting practises. Students are required to understand the two terms in painting, penture and illustration therefore create a work using the light and shadow technique in the context between them. The study was fullfilled with the action research method. Research data were collected through semi-structured interview, student diary, researcher diary and document review (artwork of students). It was analyzed with the“descriptive analysis”technique. The sample of the research is limited to eight students in the 3rd grade workshop of Pamukkale University, Faculty of Education, Department of Fine Arts Education, Department of Art Teaching Art Major in the 2021-2022 academic year. According to the findings of research, it is observed that the use of stock images over the internet weakens the esquisse skills of students who traniee art Education. The stereo-type approach is generally perceived in student's studies previous the research. It is seen that students have some theoretical knowledge about Chiaroscuro and philosophy of art however; they are weak in practice. It is understood that there is a positive effect within the scope of the diaries written by the students during the theoretical course. Concurrently, based on the post-perfom application pictures drawn by the students, it is observed that the students have made progress towards the purpose of research. Within the scope of the second interview answers made after the application, it is conclude that the research was found useful by the most of students. The research focused on the penture term unilaterally. On behalf of more comprehensive research, it is thought that the research process can be prolonged, particular painting works can be added the during application process and the idea of students about their works can be obtained.