Antik Çağ Anadolusu'nda hayvanlar
Animals in Ancient Anatolia
- Tez No: 758571
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FATİH YAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Anadolu, Fauna, Hayvansal Ekonomi, Pastoralizm, Hayvan Kurbanı, Anatolia, Fauna, Animal Economy, Pastoralism, Animal Sacrifice
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu tezde, Prehistorik Çağlar'dan Anadolu'da Roma Dönemi boyunca Anadolu topraklarında yaşamış hayvanlar ve hayvanların insan hayatındaki yerinden bahsedilmiştir. Hayvanların bölgelere ve yerleşimlere göre dağılımı ayrı başlıklar altında incelenmiştir. Paleolitik Çağ'da avcı ve toplayıcı topluluklarla başlayan insan-hayvan ilişkileri, dönem değiştikçe gelişmeye devam etmiştir. Zaman içinde evcilleştirilen hayvan sayısı arttıkça sosyoekonomik olarak hayvanlar insan hayatına daha çok dahil olmaya başlamıştır. Bazen de inanç sistemi içinde yer alan hayvanlar kimi zaman kurban edilmiş kimi zaman koruyucular olarak nitelendirilmiştir. Ancak hayvanlar en çok beslenme, ekonominin bir parçası olma ve ticaret alanında önemli yer tutarlar. Tarım ve taşımacılık işlerinde de hayvanlar oldukça sık kullanılmıştır. Yerleşimlerde incelenen faunal buluntularda toplumların sosyal hayatı, ekonomik faaliyetleri ve kültürü hakkında bilgiler vermektedir. Bu çalışmada zooarkeolojik çalışmalar, faunal buluntular, adak ve yemek çukurlarındaki kemikler, anıtsal yapılar üzerindeki kabartmalar-çizimler, tabletler ve antik yazarların kitaplarında bahsettikleri hayvanlar incelenerek Antik Çağ Anadolusu'nun faunası incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the animals that lived in Anatolia from the Prehistoric Ages during the Roman Period and the place of animals in human life are mentioned. The distribution of animals according to regions and settlements has been examined under separate headings. Human-animal relations, which started with hunter and gatherer societies in the Paleolithic Age, continued to develop as the period changed. As the number of domesticated animals increased over time, animals began to be more involved in human life socioeconomically. Sometimes the animals included in the belief system, sometimes sacrificed and sometimes described as protectors. However, animals have an important place in the fields of nutrition, being a part of the economy and trade. Animals were also used quite frequently in agriculture and transportation works. The faunal finds examined in the settlements provide information about the social life, economic activities and culture of the societies. In this study, the fauna of Ancient Anatolia was examined by zooarchaeological studies, faunal finds, bones in votive and food pits, reliefs-drawings on monumental structures, tablets and animals mentioned in the books of ancient authors.