Çoklu ilaca dirençli ve diğer klebsiella suşları arasındaki metabolomik profilin karşılaştırılması
Comparison of the metabolomic profile between multidrug-resistant and other klebsiella strains
  1. Tez No: 758584
  2. Yazar: HANAOU AHAMADA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜRŞİT HASBEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Çoklu ilaç direnci, klebsiella suşları, Metabolomik, LC-QTOF, multi-drug resistances, Klebsiella strains, Metabolomic, Q-TOF LC/MS
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Çoklu ilaca dirençli Klebsiella suşlarının artan insidansı, büyük bir küresel sağlık sorunu haline gelmiştir. Bu patojenler pnömoni, idrar yolu enfeksiyonları, bakteremi ve menenjit dahil olmak üzere çeşitli hastane enfeksiyonlarına neden olmuştur. Ayrıca, çoklu ilaç direnci (ÇİD) Klebsiella suşları, son on yılda son basamak tedavilere dirençli hale gelmiş ve bu da Klebsiella direncini önlemek için bir yaklaşım gerektirmiştir. Bu çalışmada toplam 18 klinik izolat (9 duyarlı suş ve 9 çoklu ilaca dirençli) Matris Destekli Lazer Desorpsiyon İyonizasyon-Uçuş Kütle Spektrometrisi Süresi (Matrix Assisted Laser Desorption Ioni- zation-Time of Flight Mass spectrometry MALDI-TOF MS) ile tanımlandı. Daha sonra 9 ilaca duyarlı ve 9 çoklu ilaca dirençli klinik klebsiella suşu arasındaki metabolit profilinin diferansiyel ekspresyonunu karşılaştırmak için bir dört kutuplu uçuş süresi kütle spektrometrisi ile ultra yüksek performanslı sıvı kromatografisi (Ultra-high performance liquid chromatography with quadrupole time-of-flight mass spectrometry UPLC Q-TOF/MS) metabolomik yöntemi kullanıldı. Ek olarak, Veri Analizi (Veri işleme normalleştirme görselleştirme ve açıklama) için Agilent MassHunter, XCMS ve Mass profiler MetaboAnalyst 5.0 yazılımını içeren bir dizi yazılım kullanılmıştır. Sonuçlar, Temel Bileşen Analizi (PCA) skor grafiğinin, duyarli ve çoklu ilaç direnci (ÇİD) Klebsiella suşlarını açıkça ayırt ettiğini göstermiştir. Duyarlı ve dirençli suşlar arasında metabolik profilleri açısından önemli farklılıklar tespit edilmiştir. Ayrıca, ikincil metabolit biyosentezi ve lipid metabolitleri dahil olmak üzere ÇİD suşlarında bazı metabolitler önemli miktarda bol bulunurken, amino asitlere ait bazı metabolitler ÇİD suşlarında azalmıştır. Çalışmamız, ÇİD klebsiella suşlarında ilaç hedefi belirleme ve yeni ilaç geliştirme stratejilerinin yanı sıra daha ileri araştırmalar için bilgi sağlayabilir. Bu çalışma Cumhuriyet Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Başkanlığı (CUBAP) tarafından desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
The increased incidence of multi-drug resistance Klebsiella strains has become a major global health concern. These pathogens cause various nosocomial infections including pneumonia, urinary tract infections, bacteremia, and meningitis. Moreover, multi drug resistance Klebsiella strains become resistant to the last line of therapy over the last decades necessitating an approach to regulate and prevent the spread of klebsiella resistance. In this study, a total of 18 clinical isolates (9susceptible strains and 9 multi-drug resistant clinical Klebsiella strains were obtained by Matrix Assisted Laser Desorption Ioni- zation-Time of Flight Mass Spectrometry ( MALDI-TOF MS), and then a ultra-high performance liquid chromatography with quadrupole time-of-flight mass spectrometry (UPLC Q-TOF/MS) metabolomics method was used to compare the differential expression of metabolites profile between 9 drug-sensitive and 9 multidrug-resistant clinical strains of klebsiella strains. In addition, a series of software which include Agilent MassHunter, XCMS, and Mass profiler MetaboAnalyst 5.0 software were used for Data Analysis (Data processing normalization visualization and annotation). Results showed that the PCA score plot clearly discriminated sensitive and MDR Klebsiella strains, indicating that they had significant different metabolic profiles. Further, some metabolites were upregulated in MDR strains including secondary metabolites biosynthesis and lipids metabolites while others such as amino acids were reduced in MDR strains. Our study may provide information for further research as well as the development of new drugs and new diagnosis approaches in MDR Klebsiella strains. This study was founded by Cumhuriyet University Scientific Research Projects Presidency (CUBAP).