Elektif cerrahi hastalarında mide doluluk oranının ultrasonografi ile değerlendirilmesi ve ilişkili faktörlerin incelenmesi: Prospektif gözlemsel çalışma
Evaluation of incidence of stomach fullness in elective surgical patients and investigation of associated factors: Prospective observational study'
- Tez No: 758637
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAŞAR ERDİVANLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Gastrik ultrasonografi, gastrik hacim, gastrik içerik, Gastric ultrasonography, gastric volume, gastric conten
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Genel anestezide pulmoner aspirasyonu önlemek amacıyla yeterli açlık süresi önerilse de kılavuzlarda belirtilen açlık süreleri her hastada yeterli gastrik boşalmayı garantileyememektedir. Sıklığının düşük olması, komplikasyonların bildirimindeki eksiklikler, ve her zaman overt klinik bulgu vermemesi nedeniyle dolu mide ve pulmoner aspirasyonla ilişkili risk faktörleri net olarak ortaya konulamamıştır. Bu çalışmada elektif cerrahi planlanan hastalarda mide doluluğunun ultrasonografi ile değerlendirilmesi ve dolu mideyle ilişkili faktörlerin ortaya konması amaçlanmıştır. Hastalar ve Yöntemler: Yerel Etik Kurulu onamı sonrası Ekim 2020-Aralık 2021 tarihleri arasında elektif cerrahi planlanan hastalar çalışmaya alındı. Preoperatif hazırlık odasında faktörlere yönelik sorgulama, ardından ameliyathanede ultrasonografi ile midenin değerlendirilmesi gerçekleştirildi. Bulgular: Toplam 404 hastanın verileri incelendi. Ultrasonografik değerlendirmede 65 hastada bir içerik tespit edildi. Literatür bilgileri doğrultusunda yapılan hesaplamalara göre hastaların 11'i (%3; 9 hastada katı içerik, 2 hastada>1.5 ml/kg sıvı içerik) dolu mide olarak değerlendirildi. Hasta karakteristikleri ile dolu mide arasında ilişki saptanmadı. Erken doyma ve kabızlık ile dolu mide arasında ilişki saptandı. Sonuç: Bu çalışmada dolu mide ile ilişkili objektif bir risk faktörü saptanmadı. Mide içeriğinin ultrasonografi ile değerlendirilmesinin risk faktörlerinin sorgulamasından daha kısa sürede gerçekleştirilebilecek, pratik bir teknik olduğu kanaatine varıldı. 2022, 72 sayfa
Özet (Çeviri)
Objective: Although sufficient fasting period is recommended to prevent pulmonary aspiration in general anesthesia, it's known that the fasting periods specified in the guidelines do not guarantee adequate gastric emptying. The risk factors associated with full stomach and pulmonary aspiration are not well-defined due to its low incidence, underreporting of complications and that not every pulmonary aspiration may cause overt clinical signs. This study aimed to evaluate gastric fullness with ultrasonography and to reveal patient-related factors associated with full stomach in patients who are scheduled for elective surgery. Patients and Methods: Following approval of the Local Ethics Committee, patients scheduled for elective surgery between October 2020 and December 2021 were included in the study. Risk factors were questionned in the preoperative preparation room. Afterwards, gastric ultrasonography was performed. Results: Data from a total of 404 patients were analyzed. Ultrasonographic evaluation detected some content in 65 patients. A total of 11 patients were evaluated as full stomach (3.9% solid content, 2 patients >1.5 ml/kg liquid content). There was no correlation between patient characteristics and incidence of full stomach. A relationship was found between early satiety and constipation and increased incidence of full stomach. Conclusion: No objective risk factor associated with a full stomach was found in this study. We believe that the evaluation of gastric contents by ultrasonography is a practical technique that can be performed in a shorter time compared with the questioning of risk factors. 2022, 72 pages