Gebelerde ilk trimester TSH değerlerinin perinatal ve obstetrik sonuçlarına etkisi
First trimester TSH values in pregnancy effect on perinatal and obstetric outcomes
  1. Tez No: 758667
  2. Yazar: KAMRAN ALIYEV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAZIM GEZGİNÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Gebelik, perinatal sonuç, obstetrik sonuç, TSH, gebelik komplikasyonları, tiroid disfonksiyonu, gestasyonel hipertansiyon, ilk trimester, Pregnancy, perinatal outcome, obstetric outcome, TSH, pregnancy complications, thyroid dysfunction, gestational hypertension, first trimester
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Yaptığımız bu çalışmanın amacı, ilk trimesterde tiroid stimulan hormon (TSH) seviyelerinin obstetrik ve perinatal sonuçlara etkisini araştırıp öngörmektir. Yöntem: Retrospektif Çalışmamızda Kasım 2020 - Kasım 2021 tarihleri arasında NEÜ Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum kliniğinde doğum yapan 18-45 yaş arası 570 tekil gebe değerlendirildi. TSH değerine aynı klinikte ve gebeliğin ilk trimesterinde bakıldı. Hastalar TSH değerine göre üç gruba ayrıldı. Birinci grupta - subklinik hipertiroidi, TSH < 0.1 mU∕L (Grup1:18 kadın %3.2), ikinci grupta- ötiroidi, TSH 0.1-2.5 mU∕L (Grup2:431 kadın %75.6) ve üçüncü grupta - subklinik hipotiroidi, TSH >2.5 mU∕L (Grup3 :121 kadın %21.2) idi. Çalışma grupları arasında obstetrik ve perinatal sonuçlar karşılaştırıldı. Bulgular: Subklinik hipotiroidi grupta maternal anemi, yenidoğan yoğun bakım ünitesi (YYBÜ) ihtiyacı , intrauterin gebelik kaybı, erken membran rüptürü (EMR), gestasyonel hipertansiyon , fetal gelişim kısıtlılığı (FGK) oranları anlamlı olarak daha fazla görüldü (p< 0.05). Subklinik hipertiroidili gebelerde ise maternal anemi oranları ötiroid gebelere göre anlamlı fazla görüldü (p< 0.05) . Sonuç: Tiroid fonksiyon değerlerinin gebelik ve fetal gelişim üzerinde etkisi olsa da detaylı olarak, perinatal ve obstetrik sonuçlarla ilişkisini anlamak için daha geniş çalışmalar yapılmalıdır .
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to investigate and predict the effects of thyroid stimulating hormone (TSH) levels on obstetric and perinatal outcomes in the first trimester. Method: İn our retrospective study, 570 singleton pregnant women between the ages of 18-45 who gave birth at NEU Meram Medical Faculty Hospital Gynecology and Obstetrics clinic between November 2020 and November 2021 were evaluated. TSH value was measured in the same clinic and in the first trimester of pregnancy. The patients were divided into three groups according to their TSH value. In the first group - subclinical hyperthyroidism, TSH < 0.1 mU∕L (Group 1:18 women 3.2%), in the second group - euthyroid, TSH 0.1-2.5 mU∕L (Group 2:431 women 75.6%), and in the third group - subclinical hypothyroidism, TSH > 2.5 mU∕L (Group 3: 121 females 21.2%). Obstetric and perinatal outcomes were compared between study groups. Results: Maternal anemia, need for neonatal intensive care unit (NICU), intrauterine pregnancy loss, premature rupture of membranes (PROM), gestational hypertension, fetal growth restriction (FGK) rates were significantly higher in the subclinical hypothyroid group. (p< 0.05). In pregnant women with subclinical hyperthyroidism, maternal anemia rates were significantly higher than in euthyroid pregnant women (p< 0.05) Conclusion: Thyroid function values have an effect on pregnancy and fetal development, but larger studies are needed to understand the relationship in detail with perinatal and obstetric outcomes.