FKBP5, ADCY8 ve 5-HTTLPR GEN gen polimorfizmlerinin dissosiyatif kimlik bozukluğuyla ilişkisi
The relationship of FKBP5, ADCY8 ve 5-HTTLPR GEN gene polymophisms and dissociative identity disorder
  1. Tez No: 758691
  2. Yazar: FERZAN TAYMUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ASOĞLU, DOÇ. DR. ÖZLEM ÖZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Dissosiyatif Bozukluklar, Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu, Disosiyatif Semptomlar, Polimorfizm, Genetik, FKBP5, ADCY8, 5-HTTLPR, Gen/Çevre, Dissociative Disorders, Dissociative Identity Disorder, Dissociative Symptoms, Polymorphism, Genetics, FKBP5, ADCY8, 5-HTTLPR, Gene/Environment
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı, dissosiyatif semptomlarla ilişkilendirilen FKBP5 (rs3800373.rs1360780), ADCY8 (rs263232) ve 5-HTTLPR (rs25531) tek nükleotid gen polimorfizimlerinin DKB tanısı olan hastalar ile ilişkisini belirlemek; çocukluk çağı örseleyici yaşantıları ile bu gen polimorfizmleri arasında nasıl bir ilişki bulunduğunu irdelemek; DKB'nin ortaya çıkmasında, dissosiyatif semptomlarının şiddetinde, gen-çevre etkileşiminin rolüne dair yeni bulgulara ulaşmaktır. Yöntem: Çalışmaya Harran Üniversitesi Hastanesi Psikiyatri ABD polikliniklerine araştırmanın yapıldığı tarihlerde ayaktan başvuran DSM-V kriterlerine göre Dissosiyatif Kimlik Bozukluk tanısı almış 50 hasta ve yaş-cinsiyet eşleştirilmiş 18 yaş üstü 50 sağlıklı gönüllü dahil edilmiştir. Biri doçent diğeri araştırma görevlisi olan iki psikiyatri doktoru tarafından ayrı ayrı klinik görüşmeyle tanıları netleştirildi. Hasta ve kontrol grubuna çalışma hakkında bilgi verildikten sonra çalışmaya katılmayı kabul eden ve çalışmaya dahil edilme ölçütlerini karşılayan hasta ve kontrol grubuna Sosyodemografik Formu, Çocukluk Çağı Travma Ölçeği(CTQ-28), Disosiyatif Yaşantılar Ölçeği (DES) uygulandı. Hasta ve kontrol grubundaki her bireyden EDTA'lı tüplere 4ml periferik kan örnekleri alındı. Harran Üniversitesi Genetik Tanı Birimi Laboratuvarı'nda 100 olgunun periferik kan örneklerinden DNA izolasyonu Roche Genomic DNA Mini Kit kullanılarak yapıldı. Bulgular: Hasta grubunda FKBP5 Rs1360780 tek nükleotid polimorfizmin CT genotipine sahip olanların oranı (%64) kontrol grubuna göre (%20) anlamlı olarak daha yüksek tespit edilmiştir. Rs1360780 CT genotipin DES patolojik ve DES ortalama puan üzerinde anlamlı bir etkisi olduğu görülmüştür. Ayrıca CT genotipi, çocukluk çağında fiziksel ihmale uğramış olanlarda DES patolojik ve DES ortalama puan üzerinde anlamlı bir etkisi olduğu görülmektedir. FKBP5 Rs1360780 ile intihar girişim arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. CT genotipine sahip hastalarda intihar girişimi oranı (%57.1), TT genotipine sahip hastalarda intihar girişimi oranına göre (%13.8) daha yüksek bulunmuştur. Kontrol grubunda ise FKBP5 Rs1360780 tek nükleotid polimorfizmin TT( %80) genotipi oranı, hasta gurubuna göre anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. FKBP5 rs3800373 5- HTTLPR rs25531 ve ADCY8 rs263232 polimorfizmlerinde hasta ve kontrol gurubu arasında anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Sonuç: FKBP5 rs1360780 CT genotiple ilgili bu bulgu literatürde DKB'nin genetik nedenlerini aydınlatmaya yönelik elde edilen ilk bulgudur. Bu polimorfizmin DKB'de risk analizlerinde fayda sağlayabileceği, özellikle ailesinde DKB bulunan sağlıklı bireylerde CT genomu taşıyanlarda ileride DKB riskinin yüksek olabileceği öngörülebilir. DKB etiyolojisinin arkasındaki genetik mekanizmalardan birinin FKBP5 rs1360780 CT genotipi olabileceği öngürülmüştür. Bu genotipin DKB'nin gelecekteki terapötik, tanısal ve prognostik ilerlemeler için bir temel olarak dikkatle ele alınması gerektiği sonucuna varılmıştır. Ayrıca CT genotipin DKB gelişmesinde erken çevresel etkenlere karşı bir duyarlılık yaratarak DKB gelişiminde gen ve çevrenin etkileşim halinde olduğu, DKB hastalarını intihara karşı savunmasız bıraktığı, hemen her psikiyatrik hastalığın bir parçası haline gelen dissosiyatif semptomların önemli bir genetik ayağı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of our study was to determine the relationship between FKBP5(rs3800373.rs1360780), ADCY8 (rs263232) and 5-HTTLPR (rs25531) single nucleotide gene polymorphisms, which are associated with dissociative symptoms, and patients with DID; to examine the relationship between childhood traumatic experiences and these gene polymorphisms; to reach new findings on the role of gene-environment interaction in the emergence of DID and the severity of dissociative symptoms. Method: Fifty patients diagnosed with Dissociative Identity Disorder according to DSM-V criteria, who applied to the Harran University Hospital Psychiatry out patient clinics at the time of the study, and 50 age-sex matched healthy volunteers over 18 years of age were included in the study. The diagnoses were clarified by separate clinical interviews by two psychiatrists, one of whom was an associate professor and the other a research assistant. After the patients and control group were informed about the study, the Sociodemographic Form, Childhood Trauma Scale (CTQ-28), and Dissociative Experiences Scale (DES) were administered to the patients who agreed to participate in the study and met the inclusion criteria, and to the control group. 4ml peripheral blood samples were taken into tubes with EDTA from each patient and each individual in the control group. DNA isolation from peripheral blood samples of 100 cases in Harran University Genetic Diagnosis Unit Laboratory was performed using Roche Genomic DNA Mini Kit. Fındıngs: The proportion of patients with the CT genotype of FKBP5 Rs1360780 single nucleotide polymorphism was found to be significantly higher (64%) in the patient group compared to the control group (20%). Rs1360780 CT genotype was found to have a significant effect on DES pathological and DES mean score. In addition, it is seen that CT genotype has a significant effect on DES pathological and DES mean scores in those who have suffered physical neglect in childhood. A significant correlation was found between FKBP5 Rs1360780 and suicide attempt. In patients with the CT genotype, the rate of patients with a suicide attempt (57.1%) was higher than the rate of patients with a suicide attempt (13.8%) in patients with the TT genotype. In the control group, the FKBP5 Rs1360780 single nucleotide polymorphism TT (80%) genotype ratio was found to be significantly higher than the patient group. No significant difference was found between the patient and control groups in FKBP5 rs3800373 5-HTTLPR rs25531 and ADCY8 rs263232 polymorphisms. Result: This finding related to the FKBP5 rs1360780 C/T genotype is the first in the literature to elucidate the genetic causes of DID. It can be predicted that this polymorphism may be beneficial in risk analysis in DID, and that the risk of DID may be higher in the future, especially in healthy individuals with a family history of DID and those with a CT genome. It was predicted that one of the genetic mechanisms behind the etiology of DID may be the FKBP5 rs1360780 C/T genotype. It was concluded that DID of this genotype should be carefully considered as a basis for future therapeutic, diagnostic and prognostic advances. In addition, it has been concluded that the CT genotype by creating a sensitivity to environmental factors early in the development of DID and that the gene and environment interact in the development of DID, leaving DID patients vulnerable to suicide and dissociative symptoms, which have become a part of almost every psychiatric disease, have an important genetic component.