Pterjiumda CRABP2, FABP5 ve PPARD genlerinin rolü
The role of CRABP2, FABP5, AND PPARD genes in pterygium
- Tez No: 640885
- Danışmanlar: PROF. DR. HACI ÖMER ATEŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: CRABP2, CRABP2/FABP5 oranı, FABP5, PPAR β/δ, retinoik asit sinyal yolağı, CRABP2, CRABP2/FABP5 ratio, FABP5, PPAR β/δ, retinoic acid signaling pathway
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Pterjium, anormal fibrovasküler proliferasyon, matriks remodelizasyonu ve invazyonuyla karakterize edilen kanat şeklinde fibrovasküler bir dokudur. Pterjiumun patogenezi hala bilinmemektedir. Retinoik asit (RA), hücre içerisinde iki farklı lipit bağlayıcı protein olan hücresel retinoik asit bağlayıcı protein 2 (CRABP2) ve yağ asidi bağlayıcı protein 5 (FABP5) tarafından taşınmaktadır. RA sinyalleri tümör baskılayıcı yolak olan RA reseptörü (RAR) ve tümör ilerletici yolak olan proliferatör aktive edici reseptör β/δ (PPAR β/δ) aracılı yolak olmak üzere iki farklı yol izler. RA sinyallerinde görülen bozukluklar Pterjiumun gelişimine ve/veya nüksüne katkıda bulunabilir. Çalışmamızın amacı primer ve nüks pterjium dokusunda CRABP2, FABP5 ve PPARD genlerinin mRNA ve protein ekspresyonunu ve CRABP2/FABP5 oranını belirlemektir. Çalışmamızda cerrahi operasyon sırasında 30 hastadan pterjium ve sağlıklı konjonktiva dokusu elde edildi. Elde edilen pterjium ve normal konjonktiva dokularında CRABP2, FABP5 ve PPARD'nin mRNA ve protein ekspresyonları gerçek zamanlı PZR ve western blot yöntemleri kullanılarak değerlendirildi. Primer pterjium ve normal konjonktiva dokuları karşılaştırıldığında CRABP2 ve FABP5 genlerinin ekspresyonu değişmemiştir (1,03±0,22- fold change, p=0,895; 1,02±0,19 p=0,917, sırasıyla). Nüks pterjium ve normal konjonktiva dokuları karşılaştırıldığında ise CRABP2 ve FABP5 genlerinin ekspresyonu azalmıştır (0,71±0,39- fold change, p=0,577; 0,88±0,43 p=0,577, sırasıyla). Hem primer hem de nüks pterjium dokusu normal konjonktiva dokusuyla karşılaştırıldığında PPARD'nin ekspresyonu değişmemiştir (1,08±0,28-kat değişikliği, p=0,784; 1,10±0,71 p=0,095, sırasıyla). Pterjium etiyopatogenezinin anlaşılması, erken aşamalarda pterjium gelişiminin engellenmesinde daha umut verici tedavilerin bulunmasına yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Pterygium is a wing shaped fibrovascular tissue, characterized by abnormal fibrovascular proliferation, matrix remodeling, and invasion. The pathogenesis of pterygium remains unknown. Retinoid acid (RA) is carried by two different lipid binding proteins cellular retinoic acid-binding protein 2 (CRABP2) and fatty acid-binding protein 5 (FABP5) in cells. The RA signalling can be transduced by two pathways that are mediated by RA receptors (RAR) as a tumor-suppressive pathway and peroxisome proliferatör activated receptors β/δ (PPARβ/δ) as a tumor-promoting pathway. The deregulated RA signaling may also contribute to the development and/or recurrence of pterygium. The aim of our study was to determine mRNA and protein expressions of CRABP2, FABP5, PPARD and ratio of CRABP2/FABP5 in primer and recurrent pterygium tissues. In our study, pterygial and healthy conjunctival tissues were obtained from 30 patients undergoing pterygium excision. CRABP2, FABP5, and PPARD mRNA and protein expression were assessed using Real-time PCR and Western blotting through examination of excised specimens from pterygium and normal conjunctival tissues. The expressions of CRABP2 and FABP5 were not altered when primary pterygium tissues compared normal conjunctival tissues (1,03±0,22- fold change, p=0,895; 1,02±0,19 p=0,917, respectively). Whereas the expressions of CRABP2 and FABP5 were decreased when recurrent pterygium tissues compared normal conjunctival tissues (0,71±0,39- fold change, p=0,577; 0,88±0,43 p=0,577, respectively). The expression of PPARD wasn't altered when both primary and recurrent pterygium tissues compared normal conjunctival tissues (1,08±0,28-fold change, p=0,784; 1,10±0,71 p=0,095, respectively). Understanding etiopathogenesis of pterygium will aid in find of more promising treatments to prevent pterygium in earlier stages.