Experimental setup of A low speed axial compressor stage
Bir düşük hızlı aksiyel kompresör kademesinin deneysel düzeneği
- Tez No: 75877
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İ. SİNAN AKMANDOR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uçak Mühendisliği, Aircraft Engineering
- Anahtar Kelimeler: J-79 Kompresörü, Prop İmalatı, Termokapıl Kalibrasyonu, Basınç Probu Kalibrasyonu, Basınç Tarama Sistemi, Sıcaklık, Basınç ve Akış Debisi Ölçümleri, Performans Haritası vı, J-79 Compressor, Probe Manufacturing, Thermocouple Calibration, Pressure Probe Calibration, Scani- Valve System, Temperature, Pressure and Mass Flow Measurements, Performance Map IV
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Havacılık Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
oz BİR DÜŞÜK HIZLI AKSİYEL KOMPRESÖR KADEMESİNİN DENEYSEL DÜZENEĞİ ÇELEBİOĞLU, Osman Yüksek Lisans, Havacılık Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. İ. Sinan AKMANDOR Ocak 1998, 120 sayfa Kompresörün bir gaz türbin motorunun karakteristiği ve performansı üzerinde önemli bir etkisi vardır. Bir araştırma kompresörünün veya onun bir parçası olarak tek kademesinin performansını hesaplamak basit bir işlem değildir. Bu tezin amacı, araştırma kompresörünü itki laboratuvarında çalıştırmak, bir kademesinin karakteristiğini bulabilmek için gerekli olan ölçüm sistemlerini hazırlamaktır. Tamamen yeni bir araştırma kompresörü tasarlanmamıstır. Orijinal bir J-79 kompresörü deneysel amaçlı olarak üzerinde birçok değişiklikler yapıldıktan sonra kullanılmıştır. Sadece Rotor 1, Stator 1, Rotor 3 ve Stator 4 kompresörün içinde bırakılmış, diğer tüm parçalar tamamen sökülmüştür. Basınç ve sıcaklık ölçen proplar üretilmiştir. Sıcaklık, basınç ve akış debisi ölçüm sistemleri kurulmuştur. Basınç ölçümü amacı ile yeni bir basınç tarama sistemi yapılmıştır. Sıcaklık, basınç ve akış debisi ölçümleri gerçekleştirilmiştir. Sıcaklıklar termokapıl ile ölçülmüştür. Giren havanın akış debisi, bir noktadan pito tüpü vasıtasıyla ölçülen hızprofilinin integre edilmesiyle hesaplanmıştır. Basınç ölçümleri, basınç proplarına plastik borularla bağlantısı olan bilgisayar kontrollü bir basınç tarama sistemi ile gerçekleştirilmiştir. Deneyler 3 değişik hız (1500, 2000 and 2500 rpm) ve 5 değişik çıkış valfı pozisyonunda (El, E2, E3, E4 and E5) yapılmıştır. Bir kademe için yük katsayısı, basınç oranları ve verim eğrileri çizilmiştir. Sonuç olarak geliştirici yöntemler önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EXPERIMENTAL SETUP OF A LOW SPEED AXIAL COMPRESSOR STAGE ÇELEBİO?LU, Osman M. S., Department of Aeronautical Engineering Supervision: Assc. Prof. Dr. İ. Sinan AKMANDOR January 1998, 120 pages The compressor has dominant influence on the characteristics and the performance of the gas turbine engine. Determining the performance of a research compressor or a stage as its component is still not a straightforward process. Aim of this thesis was to setup the research compressor in the propulsion laboratory and to prepare the necessary measurement systems in order to find out its characteristics for the first stage. An entirely new research compressor is not designed, however an original J-79 compressor is used for the experiments after making many modifications on it. Rotor 1, Stator 1, Rotor 3 and Stator 4 were left in the compressor; other stages were completely removed. Pressure and temperature probes were manufactured. Temperature, pressure and mass flow rate measurement systems were established. A new scani-valve system was set. Temperature, pressure and mass flow measurements were mperformed. Thermocouples were used to measure the temperatures. The entering air mass flow rate was evaluated by integrating the velocity profile measured by a pitot tube from one location. Pressure measurements were done by means of a computer-controlled scani-valve system from the pressure probes through the plastic tubing. Experiments were performed for 3 different speeds (1500, 2000 and 2500 rpm) and 5 different exhaust valve positions (El, E2, E3, E4 and E5). Loading coefficient, pressure ratio and efficiency curves were plotted for one stage. Finally, improving methods were proposed.