Development of a water quality management plan for Lake Manyas
Manyas Gölü için su kalitesi yönetim planı geliştirilmesi
  1. Tez No: 75880
  2. Yazar: SANİYE PELİN CELTEMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELÇUK SOYUPAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Göl yönetimi, ötrof ikasyon, su kalitesi modeli, yönetim stratejileri. vi, Lake management, eutrophication, water quality model and management strategies IV
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Öz MANYAS GÖLÜ İÇİN SU KALİTESİ YÖNETİM PLANI GELİŞTİRİLMESİ CELTEMEN, Saniye Pelin Yüksek Lisans, Çevre Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr.Selçuk SOYUPAK Yardımcı Tez Yöneticisi: Prof.Dr.Coşkun YURTERİ Eylül 1998, 144 sayfa Göller içmesuyu ve endüstriyel amaçlı su temininden balıkçılığa kadar pekçok alanda insanlığa hizmet etmektedir. Ancak özellikle son yıllarda göl havzalarında artan insan faaliyetlerinin yol açtığı kirlenme tehdit edici boyutlara ulaşmıştır. Manyas Gölü, göçmen kuşlar ve su kuşları için dünyaca ünlü bir doğal rezervdir. Gölün kuzeybatı tarafında Kuşcenneti Milli Parkı olarak anılan bir sulak alan yer almaktadır. Manyas gölünde su miktarı ve kalitesi ile ilgili çevresel sorunlar yaşanmaktadır. Gölün su seviyesi özellikle son yıllarda havzadaki su kaynaklarını geliştirmek amacıyla uygulanan proje nedeniyle kontrolsuz biçimde yükselmiştir. Ayrıca göl ülkemizin tarımsal ve endüstriyel anlamda en aktif bölgesinde yeraldığından su kalitesi bozulması sorunu ile karşı karşıyadır. Su kalitesinde gelecekte olabilecek bozulmaları ve alınabilecek önlemleri saptamaya yönelik olarak gölde modelleme çalışması yapılmıştır. Bu çalışmanın sonuçları da gölün su kalitesinin geri dönülemez şekilde bozulmaması için bir an önce gerekli önlemlerin, kısa dönem ve uzun dönem olmak üzere, hayata geçirilmesi gerekliliğini ortaya koymaktadır. Kısa dönemde uygulanabilecek önlemler, su seviyesi kontrolü ve buna bağlı olarak sulak alanın restorasyonu ile daha düzenli bir su kalitesi izleme programının uygulanmasıdır. Uzun dönemli önlemler ise noktasal ve yayılı kaynakların kontroluna yöneliktir. Ancak uzun dönemli destekleyici politikaların uygulanması da son derece gereklidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF A WATER QUALITY MANAGEMENT PLAN FOR LAKE MANYAS CELTEMEN, Saniye Pelin M.S., Department of Environmental Engineering Supervisor: Prof.Dr. Selçuk SOYUPAK Co-Supervisor: Prof.Dr. Coşkun YURTERİ September 1998, 144 pages Lakes provide variable uses to human society from drinking water supply to recreational activities, or from industrial use to fishery. However, the lakes in recent years are threatened by increasing pollution as a result of human activities in lake catchment areas. Lake Manyas is one of the most important worldwide natural reserves for migratory birds and wildfowl species. The northeastern part of the lake is a well- known bird sanctuary, and called as Kuşcenneti National Park. There are some environmental problems faced with in the Lake Manyas in terms of water quantity and quality. The water level has increased uncontrolled in recent years, due to the project applied for using the water potential of the catchment. Moreover the water quality iiideterioration has been initiated in the lake since it is located in a region, which is very important in terms of agricultural and industrial activities in Turkey. To estimate the potential future changes in water quality, different treatment facilities were simulated by using hydrodynamic and water quality models. The results have shown that an immediate action, including short-term and long-term measures, is needed in order to be able to prevent irreversible adverse impacts of pollution on natural life of the lake. The short-term measures would be summarized as water level management together with wetland restoration and better water quality monitoring in the lake while the long-term measures would be given as control of point and non- point sources. Moreover, a supportive long-term policy should be put into action together with proposed measures.