Analysis and simülation of conventional asymmetric and multiple trellis coded modülation in various types of channels
Geleneksel asimetrik ve çoklu kafes kodlu modüle edilmiş sistemlerin çeşitli kanallardaki analizi ve benzetimi
- Tez No: 75881
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELEK D. YÜCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kafes kodlu modülasyon, Viterbi kodçözücü dizgesi, en kısa hata yolu boyu, dal uzunlukları çarpımı, asimetrik işaret seti, çoklu TCM. vi
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Öz GELENEKSEL, ASİMETRİK VE ÇOKLU KAFES KODLU MODÜLE EDİLMİŞ SİSTEMLERİN ÇEŞİTLİ KANALLARDAKİ ANALİZİ VE BENZETİMİ Çetingül, Serdar Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Melek D. Yücel Mart 1998, 125 sayfa Bu çalışmada, band verimli kodlamalı modülasyon sistemlerinin Gaussian, Rayleigh ve Rician kanallarındaki analizi ve benzetimi Viterbi kodçözücü dizgesi ile gerçekleştirilmiştir. Kafes kodlamalı modülasyon (TCM) sisteminin genel kavram ve esasları ve TCM sistemlerinin tasarlanmasında kullanılan set bölünme tekniği üzerinde çalışılmıştır. Asimetrik işaret seti tasarlanıp, optimize edilmiş kafes koduyla birleştirildiğinde ortalama gücü veya en yüksek gücü veya band sınırlamasını değiştirmeden kodlamalı sistemlerin başarımnı daha da geliştirmenin mümkün olduğu analiz ve benzetimlerle gösterilmiştir. Bunun yanısıra, yeni bir kod tasarlanmış ve literatürdeki bir kodla aynı başarımı sağladığı gösterilmiştir. Ek olarak, geleneksel, asimetrik ve çoklu TCM MPSK sistemlerinin sönümlü kanallardaki ikil hata olasılıkları çıkartılmıştır. En kısa hata yolu ve en kısahata yolu üzerindeki dal uzunlukları çarpımı gibi başarımı etkileyen değişkenler tartışılmıştır. Çoklu TCM sistemlerinin de analizi ve benzetimi yapılmıştır. Analiz ve benzetim sonuçlan, çoklu kafes kodlu modülasyon yönteminin geleneksel ve asimetrik kafes kodlu modülasyon yöntemlerine göre daha iyi ikil hata oram başarımı sağladığım göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANALYSIS AND SIMULATION OF CONVENTIONAL, ASYMMETRIC AND MULTIPLE TRELLIS CODED MODULATION IN VARIOUS TYPES OF CHANNELS Çetingül, Serdar M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Melek D. Yücel March 1998, 125 pages In this study, bandwidth-efficient coded modulation schemes are analyzed and simulated in various types of channels, namely, additive white Gaussian channel (AWGN), Rayleigh and Rician channels using Viterbi decoder algorithm. The concept and fundamentals of trellis coded modulation (TCM) and the set partitioning technique as a tool for designing TCM schemes are studied. It is analyzed and simulated that by designing asymmetric signal constellations and combining them with optimized trellis coding, one can further improve the performance of coded systems without increasing average or peak power or changing the bandwidth constraints imposed on the system. A new code is designed which shows similar performance to the one given in the literature. Bit error probabilities of conventional, asymmetric and multiple TCM MPSK systems in fading channels are derived. Parameters which affect the iiiperformance, i.e., maximization of branch distance product and length of the shortest error event path are discussed. Multiple TCM systems are also analyzed and simulated. The analysis and simulation results show that in all of the analyzed channels, multiple TCM has superior bit error rate performance over the conventional and asymmetric TCM systems. Keywords : Trellis coded modulation, Viterbi decoding algorithm, length of the shortest error event path, product of the branch distance, asymmetric signal sets, multiple TCM. IV