Effects of mixing and delivery time duration on properties of ready mixed concrete
Karıştırma ve taşıma süresinin hazır beton özelliklerine etkisi
- Tez No: 75882
- Danışmanlar: PROF. DR. Y. TURHAN ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hazır beton, çökme kaybı, unit weight, hava miktarı, beton sıcaklığı, kıvama getirme, basınç dayanımı, elastik modül, gerilme dayanımı. VI, Ready mixed concrete, slump loss, unit weight, air content, concrete temperature, retempering, compressive strength, modulus of elasticity, tensile strength. IV
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Hazır beton, alıcıya plastik ve sertleşmemiş bir durumda teslim edilmek üzere üretilen betondur. Karılma işlemi, çoğu zaman hazır beton santralındaki merkezi bir mikserde tamamlanmakta ve mikserli kamyonlara yüklenerek teslim yerine taşınmaktadır. Mikserli kamyonlar ağır bir hızda çalıştırılmaktadırlar. Beton santralındaki merkezi mikserde ölçülen çökme miktarı, teslim süresine beton karışımının bileşimi, teslim süresinin uzunluğu ve ortam sıcaklığı gibi çeşitli faktörlerin etkisiyle azalır. Bundan dolayı, beton dökme işini kolaylaştırmak için ilk işlenebilirliği tekrar sağlamak amacıyla su ilave etmek sıkça rastlanılan bir uygulamadır. Fakat, karışımdaki su miktarının artması beton dayanımının azalmasına neden olur.Bu çalışmada, karışım ve teslim süresinin beton sıcaklığı, çökme kaybı miktarı ve dayanım gibi özellikler üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Bu nedenle, üç çeşit beton sınıfı (BS 14, BS 18 ve BS 25) üretilmiş ve Üniversite Laboratuvarına teslim edilmiştir. Mikserli kamyon dördüncü saatin sonuna kadar karışım işlemine devam ederken kamyondan birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü saatin sonunda beton örnekleri alınmıştır. Per beton örneğinde çökme miktarı ve beton sıcaklığı ölçüldükten sonra çökme miktarını ilk çökme değerine arttırmak için su ilave edilmiştir. Su eklenmiş beton karışımlarının birim ağırlıkları ve içerdikleri hava miktarları bulunmuş ve basınç dayanımı, elastik modül ve gerilme dayanımı değerlerini bulmak amacıyla standard silindir numuneler dökülmüştür. Tezin birinci bölümü yapılan araştırma hakkında genel bilgileri ve çalışmanın amaç ve kapsamım içermektedir. Hazır Betonun bugünkü teknolojisi ve geleceği 2. bölümde tartışılmıştır. Hazır Betonun özellikleri ve daha önce yapılmış çalışmalar 3. bölümde verilmiştir. Deneysel program ve yapılan deneyler 4. bölümde açıklanmıştır. Test sonuçlan, çıkarılan sonuçlar ve öneriler sırasıyla 5., 6. ve 7. bölümlerde yer almıştır..,.
Özet (Çeviri)
Ready mixed concrete is the concrete manufactured for delivery to a purchaser in a plastic and unhardened state. In practice, the concrete is usually mixed at a central mixing plant and loaded on truck mixers for delivery to the job site. Truck mixers operate at an agitation speed. The slump of the concrete measured at central mixing plant reduces by the time it is delivered due to the effect of various factors, such as the composition of concrete mix, the length of delivery time and ambient temperature. Therefore, it is a common practice to retempering the concrete by adding some water to restore the initial workability in order to facilitate the casting operation. However, increasing the water content of the concrete mixture leads to a reduction in concrete strength.In this study, the effect of the length of mixing and delivery time on some properties such as concrete temperature, slump loss and strength are investigated. For this reason, three classes of concrete (BS 14, B S 18 and BS 25) are produced and delivered to the University Laboratory. Samples of concretes are taken from the truck mixer at the end of first, second, third and fourth hours, while the agitation in the truck mixer continues until the end of the fourth hour. After measuring the slump and concrete temperature of each sample concrete, water is added to each sample concrete to raise the slump up to the initial slump value. Unit weights and air contents of the retempered concrete mixtures are found and standard cylindrical specimens are cast for purpose of determining their compressive strength, modulus of elasticity and tensile strength values. This first chapter of the text includes general information and objectives and scope of the investigation, Present technology of ready mixed concrete and future prospects are discussed in Chapter 2. Properties and previous studies of ready mixed concrete are given in chapter 4. Test results and discussions, conclusions drawn and recommendations are given in chapters 5,6, and 7 respectively.