A Decision support system for assemble-to-order production environments
Siparişe göre montaj yapan üretim sistemleri için bir karar destek sistemleri
- Tez No: 75883
- Danışmanlar: DR. SEDEF MERAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Siparişe göre Montaj, Talep Yönetimi, Ana Üretim Çizelgesi, Karar Destek Sistemi IV
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
ÖZ SİPARİŞE GÖRE MONTAJ YAPAN ÜRETİM SİSTEMLERİ İÇİN BİR KARAR DESTEK SİSTEMİ İlhan, Sevgi Yüksek Lisans, Endüstri Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Dr. Sedef Meral Ocak 1998, 164 sayfa Kısa süre içinde çok çeşitli ürün sunabilen üretim planlama ve kontrol sistemlerinden biri de Siparişe göre Montaj (SGM) yapan üretim sistemleridir. Siparişe göre montaj yapan sistemlerde altmontaj parçalan stokta tutulur ve son montaj sipariş alındıktan sonra müşterinin talepleri doğrultusunda yapılır. Gelen siparişlerin sınırlı kapasiteye doğru çizelgelenmesi, altmontaj parçalarının üretim seviyelerinin yani Ana Üretim Çizelgesinin, doğru saptanması ve ihtiyaç halinde gerçek talepleri yansıtmak için revizyon edilmesi müşterinin kendi termin tarihini karşılayabilmek ve/veya mümkün olan en kısa firma termin tarihin sunmak için gereklidir. Bu tezin amacı alternatif sipariş çizelgeleri oluşturmak ve ana üretim çizelgelerini hazırlayıp revizyonunu yapacak bir prosedür geliştirmektir. Bu aktiviteler için Karar Destek Sistemi oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A DECISION SUPPORT SYSTEM FOR ASSEMBLE-TO-ORDER PRODUCTION ENVIRONMENTS İlhan, Sevgi M. S., Department of Industrial Engineering Supervisor: Dr. Sedef Meral January 1998, 164 pages One of the manufacturing planning and control system that attempts to produce a wide variety of product in a short period of time is Assemble-to- Order (ATO) manufacturing system. In ATO systems, subassemblies are kept in stock and final assembly begins after the receipt of actual orders according to customer specifications. To be able to meet customer-driven due dates in a short of period of time and/or to be able to offer the possible shortest firm- driven delivery time, incoming orders should be scheduled to limited capacity in an appropriate way, and the production levels of subassemblies, called Master Production Schedule levels of subassemblies, which defines the capacity should be set correctly. This thesis aims to illustrate alternative ways of scheduling orders and develops a procedure to revise MPS by taking care of changes in demand. In this thesis, these activities are computerized via Decision Support System. Keyword: Assemble-to-Order, Demand Management, Master Production Scheduling, Decision Support Systems iii