Sosyal sorumluluk kavramı açısından çevre muhasebesi uygulamaları: Sivas'ta bir araştırma
Environmental accounting practices from the concept of social responsibility: A research in Sivas
- Tez No: 758961
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SAİD ALPAGUT ŞENEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: The Concept Of Social Responsibility, Environment, Environmental Expenses, Environmental Accounting
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Muhasebe, Finans ve Bankacılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
Hem çevreden etkilenen hem de çevreyi etkileyen ekonomik ve sosyal bir sistem olan işletmelerin, değişen dünya düzeni sebebiyle gerçekleşen değişimlere daha duyarlı olarak faaliyetlerini gerçekleştirmeleri önem arz etmektedir. İşletmeler faaliyetlerini gerçekleştirirken doğal kaynaklardan fayda sağlamakta bunun neticesinde de çevresel bazı problemlere sebebiyet vermektedir. Bu doğrultuda sosyal sorumluluk kavramı gereği fayda elde edilen her türlü çevresel kıymetin fiyatlandırılması ve toplumun çıkarlarının göz önünde tutularak tarafsız ve dürüst bir şekilde bu maliyetlerin muhasebe sistemi içinde takip edilmesi düşüncesiyle bir sisteme gereksinim duyulmuştur. Bu gereksinim çevre muhasebesini var etmiştir. Çevre muhasebesiyle yararlanılan her türlü çevresel kıymetin ve üretim sonrası gerçekleşen her türlü çevresel sorunun takibinin yapılması sağlanmıştır. Bu gelişmeler ışığında çevre muhasebesiyle, söz konusu sorunların önüne geçilebilmesi, takibinin yapılabilmesi ve bu doğrultuda alınan önlemlerle doğanın ve yaşamın sürdürülebilirliği ve benzeri konularda fayda elde edilebilmektedir. Bu çalışmasının amacı; öncelikle çevre muhasebesi ve sosyal sorumluluk kavramları arasındaki bağlantının incelenmesidir. Bu kapsamda da literatüre katkı sunma düşüncesiyle alınan izinler neticesinde Sivas'ta faaliyet gösteren bir işletmede sosyal sorumluluk kavramı doğrultusunda işletmenin çevresel maliyetleri ile muhasebe kayıtları hususunda araştırma çalışmaları yürütülmüştür. Anahtar kelime: Sosyal Sorumluluk Kavramı, Çevre, Çevresel Maliyet, Çevre Muhasebesi
Özet (Çeviri)
It is important for businesses, which is both economic and social systems that is affect the environment and affected by it to carry out the activities more sensitive to the changes that occur due to the changing world order. Businesses benefit from the environment while carrying out their activities and as a result of this, these businesses cause some environmental problems. In this regard, a system was needed with the idea of pricing all kinds of environmental assets that benefit from the concept of social responsibility and monitoring these costs in the accounting system in an impartial and honest way, taking into account the interests of the society. And this requirement created environmental accounting. It has been providing a follow up for all kinds of environmental assets, which benefited from environmental accounting and all kinds of environmental problems that occur after production. In the light of these developments, with using the environmental accounting, ıt is possible to prevent and follow up the aforementioned problems and with the help of the measures that is taking fort he sustainability of natüre life and the similar issues, benefits can be obtained. The aim for tihs work is primarily to investigate the connection between the terms of enviromental accounting and social responsibility. In this context, as a result of the permissions that is taken, with the thought of making a contribution to the literatüre, in a business that is operating in Sivas, studies were conducted on environmental expenses and accounting records fort his business in line with the concept of social responsibilitiy.